Kék hírek, bulvár

2016.11.02. 12:30

Az elűzött németekre emlékeztek: kitelepítettek útja Ecsenyben

A településről elűzött német ajkú lakosság emlékére avatták fel a „Kitelepítettek útját” Ecsenyben. 1946-48 között a magyarországi svábokat (a kollektív bűnösség elve alapján) kitették otthonukból, kitoloncolták hazájukból.

G. A.

Az ünnepség istentisztelettel kezdődött az evangélikus templomban, majd az emlékösvény avatása előtt Perpék Attila református lelkész mondott imádságot, Pongrácz Máté evangélikus lelkipásztor pedig arról szólt, hogy a Reformációi Emlékbizottság támogatásával készült el a Kitelepítettek útja. Intett: a történelem e tragikus korszaka többé ne ismétlődjön meg.



Felegyi Mária, teológus-hallgató az alkalomhoz illő erdélyi népdalt énekelt. A deportálásra ítélt emberek emlékét őrző táblák az utat mutatják, amerre gyalogosan kényszerből elhagyták lakóhelyüket. A nagy táblát Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a somogy-zalai evangélikus egyházmegye esperese és Pusztainé Lukács Anett, az ecsenyi egyházközség felügyelője leplezte le. Akik végigmennek a Piros túra útvonalán, megtudhatják, mi történt itt 70 éve. A nagy táblán és az öt kisebben az itteni kitelepítésről olvashatunk, s láthatunk képeket, de imádságokat, igehirdetéseket is találunk, melyet az akkori prédikátor, vitéz Berkényi Ede mondott az érintett családoknak.

Címkék#Ecseny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!