100 milliós csalás

2019.10.22. 09:51

Jogosulatlanul kérelmeztek mezőgazdasági támogatásokat

A Somogy Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 61 éves nő és három társa ellen, akik mezőgazdasági tevékenységhez igénybe vehető állami támogatásokat szereztek meg jogosulatlanul.

K.G.

Forrás: Shutterstock

A vádlottak jártasak voltak pályázatírásban, jól ismerték az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez igénybe vehető támogatás elnyerésének feltételeit. Így tudták azt, hogy valamennyi feltételnek – ilyen volt a speciális iskolai végzettség – sem ők, sem azok, akiknek nevében a kérelmeket benyújtották, nem felelnek meg.

Ennek ellenére 2012, 2014 és 2015 években összesen 46 alkalommal hamis köz- és magánokiratokat nyújtottak be azért, hogy a támogatási összegeket jogosulatlanul megszerezzék, amelyhez társaik segítséget nyújtottak.

A pályázatok nagyobb részét elutasították, illetve 8 alkalommal még az elbírálás előtt a támogatási kérelmeket visszavonták, azonban így is 100 millió forintot meghaladó összegű vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Kaposvári Törvényszék az elsőrendű vádlottat 5 évi, a másodrendű társát 4 év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen. Az ügyészség súlyosításért fellebbezést jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában