évértékelő

2020.02.13. 19:30

Több munkát adott 2019 a tűzoltóknak, száznál is több életet mentettek

Csaknem 25 százalékkal több tűzesethez riasztották 2019-ben a somogyi tűzoltókat, mint az előző évben: 538 szabadtéri és 265 épülettűz oltását végezték az egységek. A beavatkozások során 166 életet mentettek meg tavaly.

Harsányi Miklós

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság évértékelő tiszti értekezletet tartott csütörtökön, melynek a megyeháza díszterme adott otthont. Látványosan nőtt a beavatkozások száma Somogyban: 2018-ban 995 tűzeset történt, tavaly 1250, s amíg 2018-ban 1244 műszaki mentéshez vonultak az egységek, addig tavaly már 1388 alkalommal, derült ki a szervezet tájékoztatójából. A megye tűzoltó egységei 503 viharkár és 302 közlekedési baleset felszámolásában vettek részt. Wéber Antal dantártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója részletesen ismertette a fejlesztéseket valamint a Balaton projekt keretében megvalósult beruházásokat, melyek segítségével tovább fokozható az állomány reagáló-képessége a kiemelt régióban.

– A megyei igazgatóság 2019-ben önjárókosaras emelőgéppel, mentőplatformmal valamint a kutatásban és mentésben egyaránt bevethető kétéltű mocsárjáróval gyarapodott – közölte a dandártátábornok. – A balatonboglári önkormányzati tűzoltóság ezen kívül egy felújított gépjárműfecskendővel bővült.

A pályázati források hatékony felhasználásával az önkéntes tűzoltó egyesületeken kívül az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes mentőszervezetek közel százmillió forint fejlesztési forrásokhoz jutottak megyénkben. Hazánkban tavaly öttel nőtt az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma, Somogyban az Igali Tűzoltó és Polgárőr Egyesület szerezte meg a minősítést. Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese rámutatott: a somogyi katasztófavédelmi igazgatóság sikeresen hajtotta végre a rábízott szerteágazó és bonyolult feladatokat a megye biztonsága érdekében. Kiemelt feladatnak nevezte az önkéntesség erősítését, ezen a téren Somogyban példaértékű munkát végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában