Közélet

2006.11.20. 08:14

Euróra pályáznak az állattartók

November második felében zárul le az állatjóléti támogatási kérelmek ellenőrzése. Istálló korszerűsítésre, padozat építésre, állattartó-telep világításának és szellőztetési rendszerének fejlesztésére is elkölthető a támogatás.

Harsányi Miklós

Igény esetén karámot húzhatnak fel az agrárvállalkozások. Ahol szükség van rá, ott villanypásztor-hálózatot alkakíthatnak ki vagy önetetőt, takarmánykiosztó-rendszert szerezhetnek be a nyertes pályázók, de fagymentes itató vásárlását is engedélyezik számukra.

Az anyagi forrás 80 százaléka uniós, ötöde nemzeti forrás; 2004-től 2006-ig 84,7 millió euró, azaz közel 2,1 milliárd forint felhasználására van lehetőség. Mégsem pályáztak tömegesen a kiírásra.  Baranyai Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségének vezetője azt mondta: tavaly az országos keret csupán 23 százalékát használták fel, az idén talán kedvezőbb az arány, de az optimálistól még távol állnak.

– Az uniós állatjóléti normák és előírások eléréséhez biztosít támogatást az intézkedés, magyarázta Kovács Lajos, az MVH somogyi kirendeltségének kérelemkezelő szakreferense. A program 2009 végéig tart. A pályázat keretében két jogcímet különböztetnek meg; beruházásra és jövedelempótló támogatásra igényelhetnek segítséget az állattartók. – Somogyban – tette hozzá a kérelemkezelési referens – tavaly 50 igénylő 82 millió forintot kért tervei megvalósítására, az idén 49-en közel 91 millió forintot.

Évi 25 ezer euró

Szarvasmarha-, sertés-, juh-, tojótyúk-, brojlercsirke- és lótartók kaphatnak beruházási támogatást. Ezen a jogcímen évente legfeljebb 25 ezer eurót utalhatnak ki a pályázónak – számoltak be lapunknak a vidékfejlesztési hivatalban.



Szakértők jelezték: a programban rejlő lehetőség elsősorban a nagyobb vállalkozásokat foglalkoztatja. Tapasztalatuk szerint a kis-, illetve törpebirtokosok adminisztrációs hajlandósága alacsony. Lehet, hogy jövőre változik a felállás, s a kisebbek közül is egyre többen meggondolják magukat, így január és április között eljuttatják néhány oldalas kérelmüket a kifizető ügynökséghez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!