Közélet

2006.11.13. 16:58

Polgárőrök kísérik a postásokat

Csaholó ebek és berozsdásodott, alig nyitható kertkapuk állják a postások útját, nap mint nap. Talán a nyugdíj fizetési időszak az egyetlen, amikor akadály nélkül bejutnak mindenhová, sőt még várják is őket.

Varga Andrea

Hétfőtől pedig a megye legtöbb településén egyenruhások, vagy polgárőrök kísérik a kézbesítőket, mobilpostásokat. Jól láthatóan, vagy megbújva.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt szóvivője elmondta: a novemberi, emelt nyugdíj kifizetési időszakban, illetve Karácsony táján segítséget kérnek a rendőrségtől, a határőrségtől, a vám- és pénzügyőrségtől, valamint a polgárőrségtől. A szervezetek – együttműködési megállapodás keretében – vállalják, hogy fokozottan figyelnek a postásokra. Ezúttal mintegy ezer kézbesítőt kísérnek. Novemberben ugyanis emelt nyugdíjat, átlagosan több mint 106 ezer forintot visz ki a posta; a kézbesítés a múlt héten kezdődött el.
[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Fotó: Kovács Tibor
[/caption]
Egy időben négyféle összeg érkezik a közel 3 millió érintett számára: a novemberi, már megemelt nyugdíj, a 10 hónapra visszamenőleg járó emelés, a tizenharmadik havi nyugdíj második, emelt összegű részlete, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj első, márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözete. A postástáska így nem csekély összeget tartalmaz egy-egy alkalommal.   – A 74 somogyi polgárőr egyesület nyolcvan százaléka kapcsolódott be a postások kísérésébe  – tájékoztatott Szablics István, a Somogy Megyei és Dél-Dunántúli Régió Polgárőr Szövetségének vezetője. Pedig hónapok óta nem unatkoznak a polgárőrök: segítettek a választások és Mindenszentek idején, a nyugdíj kifizetések után pedig már a fenyőfa tolvajokra összpontosítanak.  

Iharosberényben, mint azt Bali Jánostól, a polgárőr egyesület vezetőjétől megtudtuk, ebben az időszakban külön is felhívják a lakosság figyelmét a besurranó tolvajokra. Iharosban  figyelőszolgálatot szerveztek a polgárőrök.

– 9-től 12 óráig minden utcában szemmel tartjuk a mobilpostást – mondta Perjési Sándor, a polgárőrök vezetője, aki büszke rá, hogy az 520 lelkes faluban 31 polgárőr állt csatasorba. Szerencsére most a „rosszfiuk” éppen pihennek, s örülnek, hogy a büntetésvégrehajtási intézet ellátja őket, mert ha kint vannak, akkor a tripla figyelőszolgálat is kevés ellenük – tette hozzá a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!