Közélet

2006.12.30. 17:07

Pezsgő nélkül nincs szilveszter

Behűtött, elegáns karcsú pohárban gyöngyöző pezsgő – igéző látvány. Háromszáz éve indult a nedű karrierje, kultusza ennyi idő elteltével sem áldozott le. Immár az egész világ hódolatát kivívta.

Harsányi Miklós

Garamvári Vencel, az év bortermelője szerint a pezsgőzésnek megvan a sajátos szertartása. Érdemes betartani az elmúlt évszázad során kikristályosodott szabályokat. Ezzel fantasztikus élményben lehet részünk.
A pezsgőt 5-6 fokra kell lehűteni, mert a meleg italnál nincs borzalmasabb, magyarázta a szakember, akinek egyik itala novemberben, a franciaországi világbajnokságon a második helyezést szerezte meg.

A fogyasztásnál az időre is figyelni kell. A legjobb, ha az italt közvetlenül koccintás előtt öntjük a vékony falú, hosszúkás pohárba. Ha ilyenből kortyolgatunk, sokáig élvezhetjük a felénk áradó illatot is. A gondos vendéglátók pezsgős vödröt és bőséges mennyiségben jeget is bekészítenek.

A férfiak a félszárazra voksolnak

Balatonbogláron 1982-től gyártanak pezsgőt. Happ Istvántól, a BB Borgazdasági Rt. vezérigazgatójától tudjuk: egész évben szép forgalmuk van, de az ünnepek előtt igencsak sokan feltankolnak az ünnepi italból. Az édes és a félédes pezsgő különösen a hölgyek és a fiatalok körében arat sikert. A férfiak nagy része a félszárazra voksol.

-->

Ezek is érdekelhetik