Közélet

2007.03.07. 08:25

Munkára fogott baktérium

Somogy legdinamikusabban startoló cége Mesztegnyőn van. Legalábbis azon szakmai bizottság bírálata szerint, amely az országban 39 céget választott ki erre a címre. Az elismerést a biológiai szennyvíztisztítási technológiájára kapta a mesztegnyői cég.

Vigmond Erika

[caption id="" align="alignright" width="300"] Takács Károly a berendezéssel - Fotó: Márton László
[/caption]A megyéből egyedüliként az Ecotec Környezetvédelmi és Ipari Kft. vette át a Parlamentben az elismerő oklevelet. A címet elsősorban a biológiai szennyvíztisztítási technológiáért kapták, amivel német licenc alapján, német partnerrel együtt dolgoznak.

Takács Károly ügyvezető igazgató elmondta: zárt rendszerben, kémiai anyag használata nélkül, baktériumok segítségével 98 százalékos tisztaságú vizet lehet visszanyerni.  3-5 százalék szárazanyag tartalom keletkezik, ami fűtésre is alkalmas. Például a sertés–, vagy szarvasmarhatartók a híg trágyánál kiválóan bevethetik a biológiai tisztítást. A kapott szárazanyag fűtőértéke pedig vetekszik a barnaszénével. Alkalmazható az eljárás bio– és úszótavaknál, vagy a kommunális szennyvíztisztításnál. A családi házaktól kezdve, még akár egy várost is ki tud szolgálni. A megtisztított víz minősége megfelel a balatoni régióban előírtaknak is. Csak egy plusz szűrő kell és visszaengedhető a természetbe.

Támogatást ad az Unió

Magyarországon még egyáltalán nem elterjedt a biológai szennyvíztisztítás. Tulajdonképpen csak egy helyen van, Mesztegnyőn, ahol Takács Károly kiépítette a rendszert otthonában. A baktériumok munkáján alapuló technológiával leggyakrabban Ausztriában, Svájcban és Németországban lehet találkozni. Az Európai Unió 2007-től ötszáz eurós támogatást ad minden olyan családnak, ahol az eljárást alkalmazzák.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!