Közélet

2007.06.04. 19:58

Húshegyeket vizsgálnak át a Kométánál

Információnk szerint a Kométánál közel 250 tonna húst tároltak abban a hűtőteremben, ahol az ammónia szivárgott.

Harsányi Miklós

Állatorvosokból és minőségirányítási szakértőkből alakult csoport méri fel a károkat – tájékoztatott Hollósy Tibor, a Kométa Zrt. ügyvezető-helyettese hétfőn. Mint arról beszámoltunk, még pénteken ammónia szivárgott a kaposvári húskombinátban. Tizenkét kaposvári tűzoltó vett rész a helyszíni munkálatokban. A zrt. szakemberei zárták el a hűtőrendszert, s megkezdték a helyiség kiszellőztetését.

– A hiba okát még mindig keresik – mondta Hollósy Tibor. – A 2-es hűtőteremben történt a szivárgás, ahol csaknem 250 tonna fagyasztott karajt, combot, bordacsontot és lapockát is tárolunk. Hazai és export piacra szállítottuk volna ki az árut.

Bontóbaltával dolgoztak a tűzoltók

Az épület észak-nyugati raktárának falán két nyílást nyitottak a tűzoltók – közölte Péterfi Diána, a kaposvári tűzoltóság munkatársa hétfőn. A nyílások mögött elhelyezkedő – régóta nem használt – ventillátorokat bontóbaltával tisztították meg a felhalmozódott jégtől. A beavatkozás során végig mérték a gázkoncentráció mértékét, amelyet csaknem éjfélre sikerült a megfelelő szint alá süllyeszteni.

Ezzel egyelőre várnak, hiszen a hústételek átvizsgálása még egy-két napig eltarthat. Hollósi Tibor kérdésünkre, miszerint érte-e bármilyen károsodás a terméket, azt mondta: ezt a vizsgálat állapítja meg. A cégnek amúgy van biztosítása, ám az esetleges kár nagyságával kapcsolatban a cég vezető munkatársa nem kívánt jóslásokba bocsátkozni.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is vizsgálatot folytat. Horváth Jenő ezredes lapunknak hétfőn azt mondta: azt nézik meg, hogy a vállalatnál betartották-e a szabályokban rögzített előírásokat.

Ezek is érdekelhetik