Közélet

2007.06.15. 16:54

Tízmilliárdot osztanak agrárgépekre

Megszületett az újabb agrár-rekord. A pénteken lezárult géptámogatási program keretében a 263 somogyi gazdálkodó tíz és fél milliárd forintos fejlesztési igényét jelezte.

Harsányi Miklós

Felbolydult méhkashoz hasonlított a napokban a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal (MgSZH). A kaposvári központban a végső határidő lejárta előtt, pénteken este hétig fogadták a jelentkezőket. A délutáni órákban is csaknem húsz pályázót vártak.

– A somogyi gazdálkodók kihasználták a felkínált lehetőséget – közölte Varga Gábor, az MgSZH főigazgatója. – A tíz és fél milliárd forintos fejlesztéshez 2,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást igényeltek. Ez túlszárnyal minden korábbi rekordot; Somogyban új géptámogatási csúcsot jegyeztünk fel.

A hivatal munkatársai néhány hete arra számítottak, hogy a termelők 4-4,5 milliárd forintért akarnak új berendezéseket beszerezni. Ezzel szemben a végső összeg több mint kétszer annyi lett. Varga Gábor jelezte: a szigorú feltételeket időközben rendelet-módosításokkal enyhítették. Ennek következtében a vártnál jóval többen készítették el pályázatukat. A 263 pályázó 1400 gépet szeretne üzembe helyezni.

– A növénytermesztésnél használt berendezéseket cserélnék le – fejtette ki Varga Gábor. – Bár kívánatos lenne, ha az állattenyésztésnél és a kertészetben alkalmazott technológiát erőteljesebben korszerűsítenék.

Küzdenek a kistermelők

– Kettészakították a gazdatársadalmat – reagált megkeresésünkre Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke. Úgy vélte: a kormányzat egyértelműen a nagy agrárcégeket támogatja a kisebbek rovására. A megyei elnök szerint tovább folyik a családi gazdaságok ellehetetlenítése. Szabó Tamás ugyanakkor jelezte: reálisnak tartja a somogyi fejlesztési elképzeléseket. Ács József, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szervezetének megyei elnöke kérdésünkre pénteken azt mondta: akik korábban lemaradtak, most megragadták a lehetőséget. A technikai megújulást létkérdésnek nevezte a szakember.


A kérelmek közül egy csaknem 330 millió forint értékű viszi a pálmát. Az igényléseket hétfőn kezdik el pontozni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban, a bírálatról rövidesen értesítik a termelőket. Az országos géptámogatási keret mintegy 20 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!