Közélet

2007.07.24. 20:06

A képviselő hirdetőtáblája a frissen telepített virágágyásban

Nemrégiben adták át a megújult faluközpontot Balatonmáriafürdőn, de a helybélieknek kevés ideig tartott az öröme. A szép, új tér közepére egy vállalkozó hirdetőtáblát telepített, amin egy fideszes képviselő a vendégházát reklámozza.

Vas András

Tavasszal adták át Balatonmáriafürdő megújult faluközpontját: az önkormányzat hétmillió, míg a helyi vállalkozók ötmillió forinttal járultak hozzá a díszkőjárda-építéshez, kandeláberek és parkolásgátló oszlopok kihelyezéséhez. A tér közepén hatalmas virágágyás díszelgett nemcsak a helybéliek, de az üdülővendégek nagy örömére is. Egészen a közelmúltig, amikoris előbb egy autó hajtott keresztül a margarétaerdőn, majd nem sokkal később az egyik helyi vállalkozó betonozta ki az ágyás közepét, s helyezte el fogadójának hirdetőtábláját.

– Elképesztő, hogy valaki ilyet megtehetett – háborgott egy neve elhallgatását kérő falubeli. – Csak azért, mert önkormányzati és megyei képviselő, rá nem vonatkoznak a törvények? Engedélye ugyanis legjobb tudomásom szerint nem volt.

Az ominózus tábla Tengerdi Győző, fideszes képviselő, a megyei önkormányzat turisztikai bizottságának korábbi vezetőjének, jelenlegi alelnökének vendégházát hirdeti. Pontosabban hirdette, ugyanis alig fél óráig állt a virágágyásban, aztán a vállalkozó eltávolította. A nyomai azonban maradtak: a széttaposott virágágyást csak a napokban hozta rendbe egy közterület-fenntartó cég.
– Amikor meghallottuk, mi történt, kimentünk a helyszínre, s szóltunk Tengerdi Győzőnek, távolítsa el a táblát – mondta Galácz György polgármester. – A jegyző eljárást is indított, s megállapította a rongálást. A vállalkozó vállalta, kifizeti az általa okozott kárt.
A polgármester hozzátette, megérti a falubeliek felháborodását, maga sem gondolta volna, hogy egyik pillanatról a másikra egy tábla kerül a frissen felújított virágágyásba, méghozzá írásbeli engedély nélkül.

– Két hónapja, május elején beszéltünk erről Galácz Györggyel – ismerte el Tengerdi Győző. – Csakhogy akkor még nem voltak készen a tábla tartóoszlopai, melyeket külön legyártattam, hogy olyanok legyenek, mint a központban álló kandeláberek. Az eredeti hirdetőtáblám éveken keresztül az út másik oldalán állt. Télen a centrumrekonstrukció során kikerült a helyéről, s egyedül ez nem került vissza. Az egyik képviselő-testületi ülésen rá is kérdeztem, jogfolytonosak-e a táblák, amire a polgármester igennel válaszolt. Ő kérte azt is, hogy másfajta tartóoszlopai legyenek. Sőt, ő jelölte ki a helyet is május végén-június elején. Mielőtt kitettem volna, egyeztettem a közterület-fenntartóval, hogy az esetlegesen okozott kárt nekem számlázzák. Tény, hogy a virágok le lettek taposva, ezeket azonban az illetékesek megállapodásunk alapján cégünk költségén néhány nap alatt helyreállították. Álláspontom szerint írásbeli engedély ebben az esetben nem kellett, hiszen a táblánkra, hasonlóan a többi már korábban felállítottal, a korábbi engedélyezés vonatkozik. Alig fél órát volt kinn a táblám, azt mi magunk eltávolítottuk. Azt már csak csendben teszem hozzá, hogy a régi táblák közül egyedül az enyém nem kerülhetett vissza...

– Két hónappal ezelőtt valóban beszéltem Tengerdi Győzővel a táblájáról – állította a polgármester. – Mivel korábbi helyén nem maradhatott, ott ugyanis most díszburkolatú járdát alakítottunk ki, szóba került, hogy valahová a másik oldalra átteheti. De ezt nem úgy gondoltam, hogy fogja magát és kiteszi. Azt hittem, bejön a hivatalba, elmondja, mit akar, hogyan néz ki a tábla, s keresünk valami megoldást. S mondom, két hónappal ezelőtt beszéltünk erről, amikor még nem virágzott a magaréta: arról szó sem volt, hogy főszezonban széttúrja a virágágyást...

Ezek is érdekelhetik