Közélet

2007.07.20. 12:34

Pőreparádé a berényi kempingben

Ma már minden második vendég hazai a balatonberényi naturista kempingben. Elmúltak tehát azok az évek, amikor a németek és hollandok hóborjának számított a „nudizás”.

Vas András

A kapu előtt vészjósló táblákba botlunk: fotózni és ruhában tartózkodni tilos! Szerencsére ránk nem vonatkozik a tiltás, így nem kell leadnunk a fotóapparátot, s pőrére sem kell vetkeznünk. A balatonberényi naturista – vagy ahogyan a tábla jelzi: FKK, Freiekörperkultur, azaz szabad test kultúra – kemping vezetője, Takácsné Vörös Anikó társaságában ugyanis mentesülünk a szabályok alól.

– Pedig érdemes kipróbálni, higgyék el – állítja az igazgató. – Öt éve kerültem ide, azóta én is lelkes naturista lettem.
A próbát későbbi alkalomra halasztjuk, bár nagyon megbámulnak bennünket a kempingezők, akik nemcsak a strandon, de a sátrak előtt, a boltban, az étteremben és a presszóban is csupaszon üldögélnek, máaszkálnak.

– Néha még akkor is elfelejtenek felöltözni, amikor kimennek a faluba – teszi hozzá Takácsné Vörös Anikó. – Szólni kell nekik a kapuban, hogy ugyan már, ne haragudjanak...
Elképzeljük, milyen arcot vágnának a berényiek, ha a kemping üdülőközönsége Ádám-kosztümben grasszálna a faluban, s elnyomunk egy mosolyt. Utóbb kiderül, nem is olyan régen még egyáltalán nem volt ilyen vicces a helyzet, ugyanis a helyiek részéről meglehetős ellenállás fogadta a naturistákat.
– Még a rendszerváltás előtt, a Balatonszentgyörggyel közös tanácsi időszakban jött az ötlet, legyen Berényben naturista strand – folytatja az igazgató. – Óriási felháborodás-ellenállás kísérte a terveket, még az akkori plébános is aláírást gyűjtött ellene.

A Sonline.hu videója!
A strand mégis megnyitotta kapuit, s ezzel egyidőben embermagasságú falakkal vették körbe a létesítményt, kizárva így a kíváncsiskodókat. A magyar ember eszén azonban nehéz túljárni, naponta fúrták meg újabb és újabb helyeken a palánkot a nyálcsorgató leskelődők, akik bombázó tiniket sejtettek a falakon túl. Pedig...

– A naturisták jelentős része a középkorú vagy még idősebb generációkhoz tartozik – állítja Takácsné Vörös Anikó.
Ezt persze mi is konstatáljuk, a legtöbb anyaszült meztelen kószáló férfi és nő közelebb jár az ötvenhez-hatvanhoz, mint a negyvenhez.
– Ötven éve hódolok a naturizmusnak – jelenti ki büszkén Julius Kenedli. – Amíg Magyarországon nem lehetett, a horvátoknál vetkőztem.
A férfi 56-ban disszidált Ausztriába, ott kapott rá a pőreségre.
– Imádjuk a napot, a vizet, a levegőt, a természetességet – teszi hozzá. – Teljesen más, sokkal szabadabb érzés mezítelenül élni, mint korlátok között, ruhában.
Berénybe a kezdetek óta visszajár, pedig nem sokon múlott, hogy ne is tudjon a helyről.
– Nem hirdetik sehol, csak az út szélén van kint Keresztúrnál egy tábla – bosszankodik. – Én is véletlen bukkantam rá, addig a Dunához, Délegyházára jártam.
Ma viszont törzsvendégnek, szinte őskövületnek számít Berényben, a kemping prospektusán is az övé az egyik fenék...

– A naturisták nagyon összetartóak, nálunk is rengeteg a visszajáró, akik évtizedek óta ismerik egymást – veszi vissza a szót az igazgató. – Velük nincs is baj, sokkal inkább az eseti strandolókkal, napi vendégekkel. Bizony előfordul, hogy egyedülálló férfiak csak partnerszerzés miatt jönnek be. Nőket keresnek maguknak, esetleg férfit... Volt példa rá, hogy rendőrt kellett hívni miattuk.
Utóbbi szinte elképzelhetetlennek tűnik, amerre nézünk csend, béke, nyugalom, s nem utolsósorban tisztaság honol. A naturisták ugyanis valóban együtt élnek a természettel, így a kemping alkalmazottjainak nem kell bajlódniuk a szétdobált szeméttel, csikkekkel.
– Ilyen tiszta strandot sehol sem talál a Balaton partján – állítja Kugler Marianna, aki a zalai Gosztoláról jár át naponta Berénybe. – Többek között ez is vonz ide. Na és persze a szabadság érzete, hogy ruha nélkül lehetek.

Húsz éve nyitotta meg kapuit az első balatoni naturista strand

Éppen húsz esztendeje nyitotta meg kapuit a berényi naturista strand, mely négy évvel később bővült kempinggé. A május közepétől négy hónapon át nyitva tartó létesítményben jelenleg 117 lakókocsi-, több mint 100 sátorhely, három apartmanház és egy 17 szobás motel várja a vendégeket, akiknek kényelméről masszázsszalon, bolt, étterem, büfé gondoskodik. A strandbelépő hatszáz, egy lakókocsihely két személyre ötezer forintba kerül naponta.

Ami így, negyven fokban valóban jobb, mint ingben-nadrágban izzadni a tűző napon, ám azért akadnak hűvösebb napok is a nyáron.
– Természetesen ha lehűl az idő, nem kötelező levetkőzni – jelenti ki az igazgató. – De a többség akkor is ragaszkodik hozzá. Ruhaügyben a legtöbb vitánk a fiatalokkal akad: a szülők elcibálják őket közös nyaralásra, ám a 12-17 éves gyerek nem akar levetkőzni. Sokszor a sátorban-lakókocsiban gubbasztanak naphosszat. Ilyenkor javasolni szoktam, menjenek át a normál strandra.
Mint ahogyan azokat is eltanácsolják, akik nem tudnak uralkodni magukon. A kihívó, látványos szexualitás ugyanis zavaró a többiekre nézve. Sokszor elég, ha a felhevült férfiember hasra fordul, ám ha gyakori jelét adja izgalmának, megkérik, keressen másik strandot. Az igazi naturistának ugyanis nincsenek ilyen problémái...

 

Éppen húsz esztendeje nyitotta meg kapuit a berényi naturista strand, mely négy évvel később bővült kempinggé. A május közepétől négy hónapon át nyitva tartó létesítményben jelenleg 117 lakókocsi-, több mint 100 sátorhely, három apartmanház és egy 17 szobás motel várja a vendégeket, akiknek kényelméről masszázsszalon, bolt, étterem, büfé gondoskodik. A strandbelépő hatszáz, egy lakókocsihely két személyre ötezer forintba kerül naponta. A Sonline.hu videója! -->

Ezek is érdekelhetik