Közélet

2007.09.09. 14:47

Forró hangulat a hűvösön

Somogy történetének talán legnagyobb büntetés-végrehajtási akciója zajlott le. A kaposvári intézetben csaknem 160 ember mögött csapódott be a vasrácsos ajtó.

Harsányi Miklós

Fegyveres őrök, biztonsági kamerák, fémkereső kapu – szemlátomást „betárazva” fogadják a Kossuth Lajos utcai büntetés-végrehajtási (bv) intézménybe lépőket. A börtönőrök patrónusát, Szent Adorjánt ünneplik a dolgozók. Vendégül látják a családtagjaikat, s a bv-nyugdíjasok előtt is megnyílik a szigorúan őrzött épület.
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fotó: Kovács Tibor
[/caption]
– Kérem a telefont kikapcsolni vagy elnémítani – olvassuk az első felszólítást az előtérben. Mutatjuk az írásos vezérőrnagyi engedélyt, a tüzetes adategyeztetést nem ússzuk meg, s kénytelen-kelletlen a mobiltelefonjainktól is megszabadulunk. – Ne vegyék zokon – így egy kísérő –, itt stratégiai árucikk a telefon; tiltólistán van.

– Nyolcvanhét évet töltött a család a rácsok mögött – meséli egy jó fizikumú, 60 körüli férfi a parancsnoki irodában. Szép teljesítmény, fut át az agyamon, de aztán kiderül: egy nyugalmazott, magas rangú vezetővel elegyedtünk szóba. Édesapja, testvére és gyermeke is a bv-nél dolgozott. Az ifjúkori emlékek felidézésekor hirtelen a falra bök: – Látja, ez is egy rab alkotása.
Meglepődünk, mert egészen Munkácsyra hajaz a mű. Alkotója egyébként nem képhamisításáért került sittre; köztörvényes balhét követett el.

Berta Sándor alezredes, intézetparancsnok köszönti a látogató csoportot. Irány a börtöntúra. A zárkákban pillanatnyilag 146 személyt őriznek. Nem mindegyik fogvatartott adta el a lelkét örökre az ördögnek – legalábbis ebben bíznak a szakemberek.
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fotó: Kovács Tibor
[/caption]
Ami tény: egy részük lopás, rablás vagy testi sértés miatt került rács mögé, de akad olyan is, akinek emberölés kísérletével kapcsolatos ügyét vizsgálják. A program érezhetően a fokozatosság elvére épül: az orvosi rendelőben kezdünk. – Színvonalas egészségügyi ellátást biztosítunk – mutat körbe az alezredes. – Hetente több vizsgálatra nyílik lehetőség; a fogvatartottak számára ingyenes az ellátás.

Rend, modern felszerelés – ez a látvány fogad a Kossuth utcai intézmény büszkeségében, a „zsír új” fogorvosi rendelőben. Az egészségügyi séta után a cellák felé araszolunk; előtte újabb ajtók és ellenőrző pontok következnek. Az őrök szemlátomást résen vannak.
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fotóillusztráció: Lang Róbert
[/caption]
– Sose adjátok fel testvéreim! – böngésszük egy áthelyezett rab örökérvényű sorait a kis zárkában. A négyszemélyes cella tervezői feltehetően a minimál-stílus elkötelezett hívei; a fehérre mázolt helyiségben szürkére mázolt két emeletes vaságy, asztal, négy stoki és egy fémszekrény áll az elzárásra ítélt urak, hölgyek rendelkezésére.

– Nem sokban különbözik egy lepattant kolesztól – von párhuzamot a főiskolai kóter és a fogda között egy fiatal srác. S elvigyorodik a levágott nyelű seprű láttán. Ezt szándékosan kurtították meg. Így kívánják elejét venni a csínytevéseknek. A kisebb perpatvart persze nehéz megakadályozni. Ha nem csillapodik az őrjöngő, törő-zúzó fogvatartott, akkor a dühöngőben töltheti ki mérgét: a pihe-puha szivaccsal borított falú szobában nem tehet kárt magában. A mindent látó kamera természetesen itt is alapfelszerelés.
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fotóillusztráció: Lang Róbert
[/caption]
– A körülményekhez képest kulturált, emberséges körülményeket kívánunk teremteni – hangsúlyozza az alezredes. – Lehetőség szerint kisebb feladatokat bízunk a fogvatartottakra. A mosodában és a konyhában dolgozhatnak, mások karbantartói feladatokat végeznek vagy egy elektronikai cég megbízásából biztosítékot szerelnek össze. A régi mondás szerint az a jó, ha mi foglalkoztatjuk őket, s nem ők adnak nekünk munkát.

– B...zd meg! – visszhangzik a belső folyosó. Összenézünk a parancsnokkal, s gyorsan megértjük: jókívánság címzettjei nem mi vagyunk. Feltehetően néhány zárkával arrébb egy kisebb csetepatét zártak le tömören.

Jól ismerte Magda Marinkót is

Alkalmi idegenvezetőnk, Berta Sándor intézetparancsnok a szegedi Csillagban leszolgált 23 év után a közelmúltban került Kaposvárra. Jó néhány „gyilkológéppel” találkozott élete során; a sors összehozta a balástyai és a százhalombattai rémmel. Magda Marinkót is személyesen ismerte, a szerb férfit Sátoraljaújhelyen őrzik.

Egyetlen rabbal sem futunk össze, az  esemény idejére egy másik részlegbe költöztették őket. Közülük néhányan nehezen viselik a bezártságot. Ezért sokat jelent számukra a lelki gondozás. Megtudjuk: jó néhányan a raboskodás hónapjai alatt tértek meg; a rácsos ablakú kápolnában fohászkodhatnak Krisztushoz. Mások a tékában töltődnek fel, s ámulatba ejtő tempóval falják a könyveket. – Igen, van kalandregény és krimi is – hangzik a felelet kérdésünkre, s a választ azzal is megtoldják: az 5-6 elemit végzettek körében a könnyen feldolgozható művek aratnak átütő sikert: a toplistát a Gőgös Gúnár Gedeon vezeti.

Rabomobil: 32 személyt ültetnek be

Kézi fegyver, géppisztoly és puska is található a speciálisan őrzött fegyverszobában. A „titkok kamrájába”, a képernyőkkel zsúfolt központi irányító helyiségbe tilos a belépés – fotósunk csak az ajtót láthatta több méter távolságból. A rabok szállítását különleges gépjárművel oldják meg. A nagyobb Ivecoba 32 személy foglalhat helyet. Elkülönítve ültetik a nőket, a férfiakat, s a nehézfiúktól távol tartják a fiatalkorúakat. A megyén belül, bírósági tárgyalásra rendszerint minifurgon szállítja a fogvatartottakat.

Jó illatok csapnak meg, miközben újra a parancsnoki szentély közeledünk. – Pörkölt – állapítja meg szakácsművészetben jártas hölgy csoporttársunk. S igaza van: a szabadban felállított tekintélyes méretű üstben rotyog a menü: a külsősök marha-, a zárkalakók körömpörköltet kanalazhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!