Közélet

2007.09.26. 17:26

Utat mutatnak a munka világába

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke is részt vett azon a regionális szakmai konferencián, melyet a vöröskereszt és a regionális munkaügyi központ szervezett szerdán Kaposváron.

Márkus Kata


Az Új utakon a foglalkoztatási rehabilitáció című tanácskozáson Habsurg György hangsúlyozta: a szegénység csökkentése a vöröskereszt egyik fontos elve. – A foglalkoztatási rehabilitáció segíthet ebben a munkában – mondta. – Fontos, hogy a nehézségek után az ember a munkával egyben a „normális ” életét is visszakapja. A vöröskereszt Somogyban e területen is példaértékű munkát végez.

Kevesen dolgoznak

A Dél-dunántúli régióban megközelítően 50 ezren élnek valamilyen fogyatékkal – tudtuk meg Szellő Jánostól, a regionális munkaügyi központ főosztályvezetőjétől. – Több mint tíz százalékuk regisztrált munkanélküli, 14 százalékuk dolgozik valahol. Ez utóbbi adat jelentősen elmarad az uniós átlagtól, ahol a fogyatékkal élők 30-35 százaléka dolgozik. Igyekszünk változtatni azon, hogy hazánkban egyelőre kevés a képzés és a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató intézmény egyaránt.

Sótonyi Tiborné, a vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója a rehabilitációs konferencián kiemelte: jelentős helyet foglal el a munkanélküliek és megváltozott munkaképességűek segítése a tevékenységükben. – A jelenlegi rendszer a pénzbeli ellátásokra koncentrál – hangsúlyozta –, miközben a rehabilitáció háttérbe szorul. Önmagukban a juttatások azonban kirekesztettséget idéznek elő a munkaerőpiacon.

Fontos, hogy a rehabilitáció a megmaradt munkaképességre vonatkozzon, ne arra, amivel nem rendelkezik a munkavállaló. A foglalkoztatásuk bővítésének előfeltétele, hogy legyen elegendő munkaalkalom, a képzéseknél pedig vegyék figyelembe a végzettségüket.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!