Közélet

2007.11.06. 08:14

Aranyat ér a horgászjegy

Aranyat ér a horgászengedély – különösen azután, hogy jövőre tovább drágul a szenvedély ára.

Harsányi Miklós

– Az infláció körüli mértékben emelkednek a költségek a Desedán – mondta Fodor György, a horgászegyesületek szövetségének megyei elnöke. – A part menti éves felnőttjegy 20 ezer forintról 22 ezerre drágul jövőre, a csónakos az idei 27 ezer forint helyett 29 ezer forintba  kerül. Mindössze ezerötszáz forinttal ugrik meg az egy botos, engedményes jegy ára; ezért 2008-ban tízezer forintot kérünk. Munkatársaim a felnőtt, part menti napijegyért 2200 forintot számláznak, a csónakosért 2900 forintot kérnek.

Egyelőre nem tudni, hogy a pecások mennyiért kísérthetik meg jövőre szerencséjüket a Balatonon. Szakály Tamás, a Balatoni Halászati Zrt. horgászturisztikai és marketingmenedzsere azt mondta: szakmai érveket vitatnak meg. A zrt. igazgatósága a héten dönt. Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke úgy vélte: ha az utóbbi hónapok általános drágulásait veszik figyelembe, úgy akár tíz-húsz százalékos horgászengedélyár-emelés lenne reális. Jelezte: néhány héten belül hoznak döntést, addig csak találgatni lehet.

– Az egyesület vezetői kaptak hideget-meleget, amikor megpendítették a jövő évi tarifát – jegyezte meg egy somogyi horgász. A csapatok izgalmas hetek előtt állnak; a közgyűlések lassan döntenek az áremelésekről.
– Nem szabadulhatnak el az árak – mondta Zsohár Pál, a nagyatádi horgászegyesület vezetője. – A jelenleg érvényes 14 500 forintos felnőtt területi jegy legfeljebb 1000– 1500 forinttal drágulhat. Jó hír: a 2000 forintért árusított napijegy ára vélhetően jövőre is enynyi marad.

Halárdrágulás és csökkenő taglétszám – alapvetően erre vezethető vissza a tarifaváltozás oka, tudtuk meg Dávid Lajostól, a Sefag Zrt. horgászegyesületi elnökétől. Eddig tízezret, az előzetes számítások szerint jövőre 12 ezer forintot kell leszurkolnia azoknak a felnőtteknek, akik a Tókaji parkerdőben lévő tavon akarják megkísérteni a szerencséjüket. A nyugdíjasoktól előre láthatóan tízezer forintot kérnek a következő esztendőben. – Emberpróbáló feladat az optimális ár kialakítása – emelte ki az elnök. – Sokféle érdeket kell figyelembe venni, ám az engedély ára nem szökhet az egekbe. A horgászokat kemény fából faragták, akik foggal-körömmel ragaszkodnak szenvedélyükhöz. Az érdekeikre tekintettel kívánjuk megalkotni az új tarifát.

– Bizonytalan a jövő – utalt   az árkilátásokat firtató kérdésünkre Kulcsár Ferenc, a böhönyei egyesület vezetője. Anynyit elárult; a növekedés mér-téke vélhetően a legrosszabb esetben sem lesz súlyosabb, mint az infláció.
Kaposszerdahelyen alighanem maradnak a megszokott árak. A 76 pecást tömörítő egyesület felnőtt tagjai a területi jegyért az idén 12 ezer forintot fizetnek, s ehhez még éves szinten további háromezer forint tagságit is felszámolnak, közölte Horváth Nándor elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!