Közélet

2007.11.25. 17:54

Panorámás Napsugár-kilátás

A civilek olcsóbb és humánusabb intézményfenntartók, mint az állam. A nyugat-európai felismerés mindinkább bevilágítja a hazai viszonyokat is. Az épülő kaposfüredi Napsugár lakóotthon újabb fényes példa lehet.

Balassa Tamás

Százhétmillió forintos költségvetéssel épül lakóotthon Kaposfüreden. A beruházó a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete, amely tíz éve működteti Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ intézményrendszerét. Ez lesz a 15. eleme.

– Az országban egyedüálló mértékű a vállalásunk, de egyre több helyen követik a példánkat – mondta kérdésünkre Hegedüs Lajos, az egyesület elnöke. – A tagegyesületek több szociális és oktatási intézményt tartanak fönn, Vácon és Szegeden például. A szövetséghez tartozók pedig legalább száz nappali intézményt, támogató szolgálatot működtetnek az országban.
Németországban a szociális szolgáltatások 70-30 százalékos arányban oszlanak meg az egyházi és civil szervezetek, valamint az önkormányzatok között. Nálunk a civil, egyházi részvállalás egyelőre csak 15 százalék, ami már nagy előrelépés az évtizeddel ezelőtti 5-höz képest.

– A civilek olcsóbb és emberbarátabb fenntartók az államnál – emelte ki Hegedüs Lajos, hozzátéve: a beruházásokat nem elég megépíteni, működtetni is kell. Ez pedig nem kis teher. Nekik ugyanis nem jár normatív támogatás – szemben az egyházakkal, akiknek teljes joggal jár –, és adót szedni, hitelt fölvenni sem tudnak, szemben az önkormányzatokkal.
– A lakóotthonok finanszírozása csak 60-65 százalékban fedi a költségeket, ezért többször fölvetettük már a civil intézményfenntartói kiegészítő normatíva létrehozásának szükségét. Előbb-utóbb biztosan meghallják a szavunk – reménykedik az egyesület elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!