Közélet

2007.12.06. 07:37

Van zsákukban minden jó

Döntöttek a 2008-as költségvetési koncepcióról Kaposváron. Már most határozat született volna a lakossági szemétszállítási díjról, de egy ügyes vezércsel után a szocialisták kezébe került a döntés felelőssége, igaz elhalasztva.

SONLINE

7:42
A karácsony a nagyterembe is beköltözött. A padlótól plafonig érő fenyő arnyba öltözött a közgyűlés Miklós-napi tanácskozására. A képviselők közül Szép Tamás (Fidesz) volt a legfrisseb, a második-harmadik helyre holtversenyben Csizi László (SZDSZ) és Dér Tamás (Fidesz) érkezett.

8:11
Pintér Attila (MSZP) a szocialista frakció nevében azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a szemétszállítási díjtételek tárgyalását, mert nem tartják kielégítőnek a téma eddigi tárgyalását.

8:13
Személycsere az Oktatási Bizottságban, Báthory Zsolt helyett Kulcsár Józsefet választották be külső tagnak.

8:15
Pintér Lóránd (SZDSZ) napirend előtti felszólalásában kiemelte, hogy a képviselők novemberben a milliárdos hitelfelvételeknél megpecsételték Kaposvár sorsát. A képviselő utalt arra, hogy a Fidesz frakció átlagéletkora a hitelek lejártakor 71 év lesz. Ő ezért úgy érzi, felelőtlenül erőszakolták a városra a döntést. Például mert minden kaposvárira 400 ezer forint hitelt raktak egyetlen döntéssel. "A konzervatív frakció sikerrel konzervélta Kaposvárt" - fejezte be Pintér Lóránd.
Szita Károly polgármester azt kérte a képviselőtől, hogy támogassa a kaposváriak által megszavazott négy évre szóló várospolitikai programot.

8:24
Tóth István (Fidesz) "Kinek lenne itt oka megsértődni?" - címmel intézett napirend előtti felszólalást a szocialisták irányába, egy olyan újságcikket idézve, amelyben az szerepelt, hogy a szocialisták nem sértődtek meg, készek az egyeztetésre. A képviselő szerint a kormány és Lamperth Mónika nem tartotta be ígéreteit. "Mikor készül el a 67-es út, és kinek van oka ezen megsértődni, Lamperth Mónikának, vagy Kolber Istvánnak?" A képviselő úgy vélte, hogy inkább a kaposváriaknak, mert a kormány ígéretcunamija beteríti a közhangulatot.

8:28
Kaposvár 2007-ben is jól gazdálkodott, a város működött, fejlődött - emelte ki az első háromnegyed év gazdálkodásáról szóló napirendnél Szita Károly.
Kovács József (Fidesz) örvendetesnek találta, hogy a Bartók Béla út, Iszák utca közötti körforgalom szerepel a tervekben, de megkérdezte, mikor valósul meg a fejlesztés?

Kováts Imre (Somogyért) úgy vélte, hogy az útfelújításokat kedvezőtlen körülmények között, polgármesteri engedéllyel télen végzik. A képviselő a négyéves politikai program több pontját is megkérdőjelezte. Egy forintos telkek, 611 új munkahely egy nyilatkozatban, de ennek nincs nyoma. Kaposvári terráriummal kapcsolatban Kováts Imre azt mondta, talán egyszerűbb lenne visszaállítani az intézmény eredeti támogatását. Adócsalás, 40 milló forint nyomát is kereste a képviselő. Szita Károly szerint semmi köze nem volt a kérdéseknek a napirendhez, de választ ígért.

8:32
Zsoldos Róbert (MSZP) azt kérdezte, ha 611 új munkahely létesült a megyeszékhelyen, akkor mennyi szűnt meg?
Paksi Lajos (MSZP) nem találta azt az összeget, amit a Somogy Áruháznál lévő parkoló visszavásárlásra szükséges lenne. A 9. számú mellékletben pedig benne van - jött a válasz.

8:40
A körforgalom egy 2008-as nagyszabású útfelújítási sorozatban épül meg, de minden bizonnyal 2009-ben.
Azért nem nyáron újították fel az utakat, mert várták a kormány által ígért pénzt, a közbeszerzési eljárás indítása időigényes - mondta Szita Károly"nem jogi végzettségű, de jogban járatos (néha még a tárgyalótermekben is) Kováts Imrének.
A kormánytól nem kaptak pénzt önkormányzati bérlakásra, de ettől függetlenül építenni fognak.
Szita Károly elmondta, hogy a kereskedelemben és a Videotonnál keletkeztek az új munkahelyek, de a képviselőnek megígérte, hogy összehoz egy találkozót a munkaügyi központ vezetőjével. Zsoldos Róbert kérdésére azt válaszolta a polgármester, hogy a megszűnt munkahelyekről kérdezze meg Lamperth Mónika miniszterasszonyt. Egyébként azért szűntek meg munkahelyek, mert regionális központok mentek el Kaposvárról.

8:44
A terrárium megléte hiszem, hogy fontos - mondta Szita Károly, ezért örülök, hogy segítettem. Azért került rossz anyagi helyzetbe Pécsi Tibor, mert csak Kaposvár támogatja, és mert drágább a gáz és a villany.

Forduljon a sajtóhoz

Pintér Attila (MSZP) szeretett volna néhány szót szólni Tóth István (Fidesz) mondandójához, de ezt Szita Károly nem engedte az SZMSZ-re hivatkozva. Forduljon a sajtóhoz, vitassák meg! - adott egy lehetőséget a városvezető.


8:50
Pintér Attila (MSZP) azt mondta, hogy jobb lenne, ha a kormány tagjaival is folytassanak párbeszédet a város képviselői, mert az együttműködés minannyiuk érdeke lenn. És hagyják el a feleslegesnek tűnő számonkérő nyilatkozatokat.
"Úgy tűnik, megint elgurult a Cavintonja, mert arra sem emlékszik, mit nyilatkozott korábban - kezdte hozzászólását Kováts Imre (Somogyért) a polgármesterhez fordulva. A politikai bátorság hiányában elmaradtak az igazán fontos döntések Kaposvár életében. A képviselő kiemelte, a kormány nem bánik bőkezűen az önkormányzattal, de azért ingatlan értékben milliárdos vagyont kapott. Elmaradt a sávház felújítása, az önkormányzati munkákat nem kaposvári cégek végezték. Kováts Imre úgy vélte, lesz tennivaló 2008-ban is.

Csak Kováts Imre hangja hallatszik

Paksi Lajos hozzászólt volna, de elromlott a mikrofonja. Egy ideig úgy tűnt, csak Kováts Imre mikrofonja szól. Sőt, egyetlen más mikrofon sem működött, ezért a polgármester kénytelen volt elrendelni tíz perc technikai szünetet. Pintér Lóránd megjegyezte: ilyen a vélemény monopólium.


9:08
Paksi Lajos (MSZP) mikrofonja megjavult. A képviselő szerint a többség véleményével szembemenő véleménye is lehet egy politikusnak, ez a demokrácia lényege. Paksi Lajos nem szavazott novemberben a mértékek miatt a hitelfelvételre és kötvénykibocsátásra. Kétségeit továbbra is fenntartja.

9:12
Borhi Zsombor szerint az MSZP frakciójának rossz a demokrácia felfogása, mert nem csak az önkormányzati képviselők számoltathatók el naponta. Szita Károyl szómegvonást helyezett kilátásba azok felé, akik nem a napirendhez szólnak.
Csizi László (SZDSZ) is végrehajtani kívánja az elfogadott a négy éves várospolitikai programot, de arra is felhívta a figyelmet, hogy Kaposváron vannak kisebbségben lévő városlakók, akik nem erre szavaztak.

Hová tűnt Giber Vilmos énekhangja?

Giber Vilmos nem akart hozzászólni, mert nem olyan az énekhangja, mint azt megszokhattuk - mondta enyhén megfázott, erős nazális hangszinten. Azért elmondta, hogy a közoktatás kérdéseire nagyon szakmai és emberi választ adott Kaposvár.


9:20
Pintér Attila (MSZP) azt mondta, hogy félreértette őt Borhi Zsombor (Fidesz), mert csak annyit akart közölni, hogy a helyi képviselők itthon laknak, az országgyűlésiek Budapesten dolgoznak.
Zsoldos Róbert (MSZP) azt reméli, hogy egyszer konkrét kérdésre konkrét választ is ad a polgármester, hiszen Szita Károly Lamperth Mónikához irányította kérdését. A képviselő arra kérte a városvezetőt, ne hallgassa el a foglalkoztatási tényeket.

9:22
Pintér Lóránd (SZDSZ) azt mondta, hogy legutóbb éppen a jobboldalnak köszönhetően szerveztek el Kaposvárról egy regionális hivatalt.
Mihalecz András (Fidesz) csacsiságnak vélte, hogy kormányzati adminisztratív döntéseit önkormányzati döntéshozók alá dörgölik. Ne akarjanak a munkanélküliségből politikai tőkét kovácsolni - fejezte be a képviselő.

9:26
Mi köze ahhoz a Fidesznek, hogy az Alkotmánybíróság a regionális hivatalok szervezését törvényellenesnek minősítette? - kérdezte Szita Károly Pintér Lórándtól. Hozzátéve, hogy nem érti a képviselőt.

Szita Károly: Agyrém!

Szociális és Munkaügyi Minisztériumban káosz van, Budapesten nem veszik észre, hogy tönkreverik azokat az értékeket, amiket eddig létrehoztunk. Agyrém! Ha nem, akkor nem kaphatunk szakképzési és fejlesztési támogatást - mondta Szita Károly iongerülten az oktatási és szakképzési helyzetet taglaló hozzászólásokhoz.


9:35
328 kaposvári telephelyű cég nyert önkormányzati beruházáskor több mint 3 milliárd forint értékben. Nem kaposváriak 30 munkát kaptak 1,1 milliárd forint értékben.
90,4 százalék - 9,6 százalék a kaposvári cégek javára.

"Kevesebbet beszélni, többet cselekedni, én ezt szeretem csinálni, emelte ki a polgármester azokra reflektálva, akik inkább csak beszélnek, de nem teremtenek pénzt. Valaki halkan oldalról: "majd nyomtatunk!"
A polgármester szívesen venne egy Hankook-ot Kaposváron, ebben segítsenek bíráló képviselők inkább. Miről folytassak párbeszédet a kormánytisztviselőkkel? - kérdezte Szita Károly Pintér Attilával. "Miről? Arról, hogy amit bevállaltak, azt nem teljesítik. Mit beszélgessek? Cselekedni kell! " A városvezető szerint nem a beszélgetések, hanem a döntések ideje van, hozzák az országgyűlési képviselők a kormányzati döntésekt a 67-es útról, a vasúti rekonstrukcióról, a színházról. Szívesen látja őket az irodában, ha ezekt meghozták.

10:22
A 2008-as költségvetési koncepcióját kezdte el tárgyalni a közgyűlés. Szita Károly bevezetőjében kiemelte, hogy az önkormányzatok annyi pénzt sem fognak kapni az államtól, mint 2007-ben kaptak. Az is kétséges, hogy nem jobba, de rosszabb helyzetbe ne kerüljenek a települések.
9:43
Szünet, a pénzügyi bizottság ülésezik.

Felrázva, nem keverve

Pintér Lóránd a szünet után megszomjazva nyitotta ki kis palackját. Az ásványvíz felrázódhatott, mert került belőle a nadrágra, az asztalra és a földre is. A kéviselő szalvétáért rohant, majd mindent feltörölt, még a padlót is.


10:27
Annyi pénzt sem kapnak az önkormányzatok jövőre, mint 2007-ben - kezdte bevezetőjét Szita Károly. A határozati javaslatban a képviselők a jövő évi költségvetési koncepcióról döntenek. A városvezető úgy véli, az sem garantálható, hogy nem lesz rosszabb a települések élete, mert rengeteg helyről fog hiányozni a pénz. Példaként a közoktatást és a dologi kiadások emelkedésére sem kapnak megfelelő összeget. utóbbira a kormány nem biztosít forrást. Szita Károly ezekkel szemben azt javasolta, hogy az eltervezett fejlesztéseket mindenképpen valósítsák meg.

10:32
Az alapfeladatok ellátását nem alsó szinten, hanem jobban fogják ellátni az elvonások ellenére is.

Szita Károly célokat ismertetett 20 percben (Februárban konkrétabban)

A kormány bérlakásépítést nem támogatja, de ennek ellenére Kaposváron lesz, 2010-ig 1,5 milliárd forintért önkormányzati forrásból.

Városközpont rehabilitációjára január 30. pályázat beadása. Szűkített programban is szépítenének, ha nem lesz támogatás.

Cseri park beépítése. Rippl-Rónai villa rekonstrukciója, kerékpárutak idegenforgalmi pályázatból.

Kaposvári gyógyfürdő - dél-dunántóli fürdőfejlesztési stratégiához igazodva.

Utak és járdák felújítása - folytatva a megkezdett munkát, "még a jelenleginél is nagyobb ütemben(1,2 millárd forint)."

Vásárcsarnok átalakítása két ütemben 2010-ig (csak területszerzéssel lehetséges).

Lakótelepi rehabilitáció - várják a sávház teintetében a pályázati kiírást.

Intézményfelújítások: megtöbbszöröződik a felhasználható összeg. Minimum 1,4 milliárd forintért újítanak fel egy 2008-2010 közötti programban.

Keleti ipari park meletti bővítés, közművesítés telekként alkalmassá tenni a betelepülni kívánó ipart. (Állami terület az egyetem kezelésében, de velük már megegyeztek.)

Kaposvár számít rád! - támogatási csomag, 200 millió forint.

Foglalkoztatási béralap keret 30 milió forintját bővítsék ki nagyobb foglalkoztatókra is, ha munkanélkülieket alkalmaz (levél Lamperth Mónikától) - az elvvel egyeznek az elképzelések, állami duplázás jól jönne.

Hulladéklerakó bővítése.


Kaposvár mérlege pozitív, köszönhetően a 3 milliárd forint kötvénykibocsátásnak is. Kaposvár nem siránkozik, hanem megvalósítja céljait 2008-ban is - zárta mondnadóját Szita Károly optimizmus hozzáállást remélve.

11:01
Szép Tamás (Fidesz) azt kérdezte, hogy az előterjesztésben szereplő 11,7 százalékos kiadásnövekedés mennyire meghatározott, illetve mennyire vállalt? A táblázatban külön van választva, de a 11,7 százalék a kettőt egybevéve jön ki.
Szép Tamás (Fidesz) örült, hogy a járdafelújítás kiemelt helyen szerepel a koncepcióban. A képviselő kevésnek tartotta a szociálpolitikai támogatás összegét. "Segély helyett munkát! - idézek egy nagy ember mondásából" - mondta Szép Tamás arra utalva, hogy átcsoportosítva talán jobb lenne a foglalkoztatásra fordítani néhány tizedet. 

11.12
Nem azt kell építeni amire pályázni lehet, hanem amire a kaposváriaknak szüksége van - mondta Kováts Imre (Somogyért). Szerinte a Nostra ifjúsági központ és a kalandpark sem létkérdés a város életében.
A képviselő azt is megkérdezte, mitől kaposvári az a cég, amelynek központja Budapesten van, de Kaposváron is van telephelye?
Pintér Attila (MSZP) azt javasolta, hogy emeljék meg az önkormányzati dolgozóknál az adható hidegétkeztetési utalványok értékének összegét 3000 forintról. A vállalkozók ösztönzését is kiemelten fontosnak tartja a szocialista frakcióvezető, városmarketing terv kidolgozása is kívánatos lenne. Pintér Attila elmondta: át kellene gondolni az eszközöket, de a célokat nem igazán vitatják.

11.15
Az utóbbi évek legsematikusabb tervezetének nevezte a 2008-as költségvetési koncepciót Pintér Lóránd (SZDSZ). Majd úgy fogalmazott, hogy ez tulajdonképp csopán egy intézmény-üzemeltetési terv.
A liberális képviselő Szita Károly azon kijelentését vitatta, hogy mennyi kaposvári cég nyert önkormányzati beruházásból munkát.

11:20
Kováts Imre (Somogyért) Pintér Lóránd tévhitét oszlatta, majd azokat a fejlesztési célokat támogatta szóban, amelyek bevételt is termelnek.
Tóth István (Fidesz) azért is jó koncepció, mert az ellenzék csak azt kritizálta, hogy más eszközökkel kellene végrehajtani. 

11:22
Hoffmann-né Hetesi Noémi (MSZP) nem csak a hitelfelvétellel nem ért egyet, de a mértékkel sem, de ezt már november 8-án elmondták. "Nem azért szorongat a kormány, mert az jól esik neki, hanem mert a költségvetésünk elszaladt. De most Kaposváron is elszaladt". A képviselő kormányt védp szavait többen dörmögéssel kommentálták.

11:30
Kovács József (Fidesz) akkor lenne boldog, ha a részönkormányzatok támogatása megduplázódna. akkor lesz esély a közszférában a bérfejlesztésre, ha az ellentételezést biztosítva látják. De ezzel nem függ össze az étkezési hozzájáulás. A költségvetés végszámaitól függ az emelés szintje. Városfejlesztési stratégia része lesz a városmarketing terv.

11:35
A Nostra ifjúsági központ beruházása keltette fel a pályázati elbírálók figyelmét, 90 százlékos támogatás van kilátásban. Turisztikai fejlesztéshez turisztikai célok is kellenek, ezért szükséges a cseri kalandpark is, ha kapnak rá támogatást.

Mivel kicsik, nagyot mondanak

Pintér Lórándhoz fordulva Szita Károly azt mondta, önökkel kapcsolatban (SZDSZ) az a tapasztalatom, hogy az a szokásuk, mivel kicsik, nagyot mondnak. Nem sematikus, hanem tematikus a 2008-as koncepció - zárta rövidre a polgármester.


11:44
A 2008-as költségvetési koncepciót 18 igen 1 nem és 8 tarózkodás mellett elfogadták.

11:48
Építési tilalmat szeretne a város a Kossuth Lajos utcában. Kiss Béláné nyugdíjas tanárként érkezett a közgyűlés elé. Reszkető hangon ismertette házának rossz állapotát. Őszintén elmondta, hogy csak egy társasház építésével látja biztosítva azt, hogy ott tudjon lakni, ahol most. Nem akarja eladni az ingatlant, de a tilalom miatt erre képtelen lesz. Megkérdezte: arra várnak, hogy meghaljak? A felújítást akaró hölgy könnyek közt mondta azt is: a fia sem fogja eladni a házat, és csak akkor vágna bele az építésbe, ha társakat találna. Kiss Béláné: itt akar lakni és üzeni, hogy kitart. Azt kérte, mérlegeljék a tilalom elrendelését, mert úgy érzi, ez csak rá vonatkozna.

11:54
Szita Károly elmondta csak három hónapra szólna a tilalom, és az előterjesztés csak azt akarja majd februárban, hogy egy lakás helyén ne legyen tizenkettő.
Szép Tamás (Fidesz) elmondta, hogy a Kossuth Lajos utcában már volt egy panzió, amelyik megszegte a szabályokat. A képviselő kiemelte, nem a felújítás ellen van, hanem, ha több lakás lesz, akkor sérül az utcafront.
Csizi László (SZDSZ) szerint ezzel nem kellett volna Szép Tamásnak dicsekednie, hiszen részben az őfelelőssége is volt a panzió szabályszegése.
Szép Tamás megnyugtatta liberális kollégáját: nem ő az építési hatóság.
Tóth István (Fidesz) szerint az előterjesztés nem arról szól, mint amiről Kiss Béláné tulajdonosként beszélt.
Pintér Attila (MSZP) összetettebb látásmódot kért a döntések meghozásakor, hiszen a panzió esetén sérült az utcafront képe, de nőtt az idegenforgalmi szálláshelyek száma. A frakcióvezetó pontosítást szeretne.

12:02
Kiss Béláné szeretett volna még mondani valamit válaszolva Tóth Józsefnek, de Szita Károly nem engedte. Aztán elmondta három hónapos tilalom azért kell, hogy utána pontosan szabályozzák a terület beépíthetőségét. Tilalom elrendelve 19 igennel. Szünet.

12:20
Áramkimaradás és egyéb technikai problémák miatt 13:30-ig ebédszünet.

Kihagyásos sorrend 13:38

Elméletileg a szemétszállítás díjaival kellett volna kezdeni az ebédszünet után, de ezt átugorva a sorrenben a következővel folytatták.


13:43
Változnak a helyi adóterhek. Növekszik a helyi telek, építmény és iparűzési adó is. Pintér Lóránd (SZDSZ) bizottsági szakban módosító javaslatot tett szóban, de nem került be írásban. Kéki Zoltán főjegyző szerint az SZMSZ értelmében nem felelt meg a kritériumoknak a módosítás.
A liberális képviselő úgy véli, hogy az írásbeliség a jegyzőkönyvezéssel megvalósult, ennek ellenére elmondta, hogy álljon vissza a kommunális adó mértéke 2140 forintra. A frakcióvezető szavaztatna.

13:46
Kováts Imre (Somogyért) szerint megtévesztő és félrevezető az előterjesztő azon felvetése, hogy 2009-től kötelező lesz az ingatlanadó bevezetése.
Pintér Attila (MSZP) a kecskeméti példát idézve azt kérdezte Szita Károlytól, hogy mi a véleménye arról, hogy az alföldi városban csökkentették az iparűzési adó. Kováts Imre (Somogyért) a Pintér Lórándot oktatta adónemekből, még azt is bevallotta, hogy nem szőrös a háta, mégis felállt a hátán a szőr, amikor szavait hallotta. A képviselő visszaoktatott.

13:53
Kaposvár rövid távon nem tervezi az iparűzési adó mérséklését. A polgármester benyomása az, hogy a kormány adónem összevonása és értékalapú ingatalanadó bevezetésének lehetősége mellett megbújik egy olyan szándék, hogy újra forrásokat vonnak el az önkormányzatoktól.

14:00
Pintér Lóránd javaslatát nem, a helyi adóterhekről szóló eredeti előterjesztést megszavazták. A liberális frakció végig nemmel voksolt.

14:03
Kisebb mikrofonelégtelenségi közjáték után Kováts Imre (Somogyért) azt kérdezte, mi az oka annak, hogy a Roxszínház művészeti egyesület produkcióira nem támaszkodik Kaposvár. Szita Károly bevallotta, hogy egyik kedvencének számítanak. Stickel Péter, a város kulturális igazgatója elmondta, pedig számos rendezvényen felléptek már, és ezután is fellépnek majd. 

Énekeljünk Mikulás-dalokat!

Valahogy egyik felszólaló után nem sikerül automatikusan a másiknak szót adni. Ezért a mai nap ez már a harmadik rövid leállás. Pintér Lóránd a kimaradó időben Mikulás-dalok éneklését javasolta. Valaki bátorította, hogy kezdje el, de a képviselő inkább tovább beszélgetett.


14:10
Kováts Imre (Somogyért) számtalan esetre emlékszik, ha a Roxinház fellépéseit végiggondolja. De "számtalanabb" jobb lenne. Valakik halkan kijavították messziről: "inkább talán számos."
Pintér Attila (MSZP) örült a Tavaszi Zenei Akadémia rendezvényének, mert zenei téren is felveszi Kaposvár a versenyt a nagyobb városokkal. 
Giber Vilmos (Fidesz) megköszönte a rendezvények szervezőinek az önzetlen munkát.
A javaslatot mindenki megszavazta.

14:17
Pintér Attila (MSZP)reggeli javaslatát újra megtette: ne szavazzanak ma a szemétszállítási díjról, mert a képviselők és a lakosság sem lát világosan. Inkább később döntsenek, gondolják át például a díjbeszedés mikéntjét, jövőre szavazzanak. A testület ezt nem akarta.

14:24
Kéki Zoltán főjegyző a lakossági szemétszállítási díj bevezetéséről szóló határozati javaslat támogatását kérte. Jurmann Béla (MSZP) megkérdezte, hogy az illegális szemétlerakó telepek felszámolását ennek a díjnak kell-e fedezni?

14:27
Pintér Lóránd (SZDSZ) fideszes képviselőtársait zrikálta az útfizetési díjjal kapcsolatos megszólalásaikat kifigurázva, azokra reflektálva, hogy uniós rendeletre hivatkozva, mit kívánnak tenni a szemétszállítási díj visszaállítása miatt? Például aláírásgyűjtés, bocsánatkérés, stb... Hiszen a politikus szerint ugyanarra hivatkozva egyszer Kaposvár érdekeinek csorbulását, máskor érdekét látják.

14:33
Pintér Attila (MSZP) tisztában van azzal, hogy a hivatal sokat dolgozott az előterjesztéssel, de ennek ellenére szerinte tisztázni kell, hogy mi lesz a díjfizetés rendszere. Azok a lakóközöségek, akik ismerik az előterjesztést, azok tiltakoznak a rájuk háruló kivitelezhetetlen feladatok miatt. A frakcióvezető megkérdezte, a szolgáltató milyen rendszerben kívánja beszedni a deíjakat, és azt is, hogy miként lehetett volna bevonni a közösségeket a döntésbe.

14:36
Püspök Rudolftól, a KVG Zrt vezérigazgatójától kérdezte Tálos Krisztián (SZDSZ), hogy felmérték-e a kukahelyzetet Kaposváron, és ha igen, akkor ismertesse, és mindez mennyibe került, Valamint miért fordítottan arányos a kuka ürítésének díja és az ürmérték?
Még nem, de a végéhez közelednek a felmérésnek.
A vezérigazgató a számlát családi házakhoz a tulajdonosnak, társasháznál a közös képviselőnek, vagy üzemeltetőnek kézbesítené.

14:41
Kéki Zoltán főjegyző válaszában kiemelte, hogy a szemétszállítási díjban minden magyar nagyvárosban benne van a szelektív hulladékgyűjtési, és az illegális szemétlerakók felszámolásának költségei. A szolgáltató tisztességes nyereségének garantálása sem kivetnivaló dolog a főjegyző fogalmazásában, ez 4-5 százalékos, az "önkormányzat által tompított" nyereség.
Kéki Zoltán azt is elmondta, hogy a rendszer visszaállítása európai szokásokra hagyatkozik, működőképes módon az egyedi problémák, igények kezelésével. A díj nem csak a mennyiségi mutatókból, hanem a fenntartási költségekből is áll, ezért a furcsa arány az árakban.

14:56
Paksi Lajos (MSZP) röviden úgy fogalmazta meg véleményét, hogy az előterjesztő egy bonyolult, átláthatatlan, működésképtelen szemétszállítási rendszert terhel a kaposváriakra.

15:00
Pinér Lóránd (SZDSZ) nem lepődött meg, hogy képviselőtársai közül, pedig névre szóló címzéssel is elláta kérdéseit, nem válaszolt senki.
A liberális képviselő szerint a korábbi díjmentességet a lakók kommunális adóban megfizették, de a rossz az, hogy a szemétszállítási díj mellett most tovább fizetik a magasabb kommunális adót is.

15:03
Kováts Imre (Somogyért) azt mondta: A főjegyző nem ismeri Szita Károly választási programját, mert abban, és az elfogadott várospolitikai tervben is benne volt, hogy nem növelik a kaposváriak terheit, a kommunális adót. Elviselhetőbb lenne a javaslatban szereplő összeg, ha az egyéb költségek 11 százaléka nélkül.

15:08
Szita Károly polgármester szokatlan módon megkérdezte, hogy milyen elvek mellett vannak a szemétszállítási-díjak kérdésében. Továbbra is tartják-e azt az alapelvet, hogy ne legyen ingyenes a szemétszállítás, hanem a gazdagok fizessenek többet, a szegények kevesebbet, vagy semmit? Némi hezitálás után elhangzott egy igen Kováts Imrétől. Majd Pintér Attilától is.
Aztán a képviselőtestületet is megkérdezte ügyrendi javaslatként. Szintén igen a válasz, de csak 22-en.
A polgármester azt kérdezte, mikorra tudnák kidolgozni pontosító javaslataikat? Paksi Lajos (MSZP) egy hetet mondott, januári tárgyalással.

Szita Károly megkérte Pintér Attilát (MSZP), hogy fogalmazzák meg két hét alatt javaslataikat, dolgozzák ki, és rendkívüli közgyűlésen tárgyalják meg később. Ezt el is fogadták, tehát lesz még egy közgyűlés decemberben, amikor újra napirenden lesz a lakossági szemétszállítási díjak megállapításának határozati javaslata, az alapelvekben megegyeztek.

15:15
Szünet.

Pintér Attila mentené a menthetetlent

A szocialista frakció vezetője rögtönzött sajtótájékoztatót tartott amelyben kifejtette, hogy Szita Károly polgármester többször megszegte a napirend tárgyalásakor az SZMSZ-t. De azt is kihangsúlyozta, hogy a szabálytalanul megszavazott ügyrendi javaslat értelmében a polgármester szemmel láthatóan menekül a felelősség alól a lakossági szemétszállítási díj kérdésében. "Most oszozna a szocialistákkal a felelősségben" - emelte ki Pintér Attila.


15:46
Egyes önkormányzati intézményekben emelkednek a díjak. A Csiky Gergely Színházban a következő évadban átlagosan 4,2 százalékkal emelkednek a belépődíjak. Az élményfürdőben 2100 míg az uszodában 680 forint lesz egy belépőjegy.

15:50
Kaposvár város informatikai stratégiájához regionális támogatást szeretne a polgármester, ezért megkérte Pintér Attilát, hogy segítsen a területfejlesztési tanácson keresztül.
A frakcióvezető örömmel vette a megszólítást, örömét fejezte ki, ha Szita Károly valamilyen felelősségben vele akar osztozni.
Pintér Attila (MSZP) megkérdezte, ahol hozzáférhetővé tudják tenni az internetes szolgáltatásokat, például turisztikai látványosságok, épületek, ki lehetne-e teljesíteni a hálózati hozzáférés lehetőségeit?

15:56
Részben megvalósult már, hogy a frekventált helyeken lehet internetezni - válaszolt Kéki Zoltán, példaként kültérre helyezett gépeket emlegetve. Szita Károly elmondta, hogy hamarosan megvalósul az, hogy Kaposváron vezeték nélküli kapcsolattal el lehet érni a hálózatot a Kossuth téren.
Pintér Attila (MSZP) konkrét helyszíneket, és azt kérte, hogy fektessék le: a város egészén biztosíthatóvá teszik a szélessávú internet-hozzáférést.
Tálos Krisztián (SZDSZ) meglehetősen szomorúan vette tudomásul, hogy a tervnek minden bizonnyal Bill Gates örül a legjobban, azt furcsálva, hogy más rendszerek használóit egyáltalán nem vették figyelembe.
Dér Tamás (Fidesz) a sportcsarnok fenntartásához is szeretne jobb gépeket, mert nagyon régi a hardver náluk, de a sportolók is szívesen interneteznének, erre kellene megoldás.
A javaslatot mindenki elfogadta.

16:12
A Rákóczi FC és a Kaposvári Kosárlabda Klub is előleget kért jövő évi költségvetéséből. Előbbi 15, utóbbi 10 millió forintot kért, mindkét esetben elmaradt béreket kell rendezni, A képviselők elfogadták a határozati javaslatokat, így a klubok megkapják az előleget.

16:20
A Pécsi utcában építene egészségházat az önkormányzat. Kováts Imre (Somogyért), azt kérdezte, ha ez a konstrukció nem jön össze, akkor milyen más lehetőséget lát az ellátás zavartalan ellátására?
Ha nem jön össze az üzemeltetés, akkor két éven belül legkésőbb ki kell alakítnai az egészségházat, és abban a rendelőket.
Elfogadták a javaslatot, pályázatot írnak ki az egészségház kialakítására.

16:26
A Fő utca 2. szám alatt lévő ingatlannál mélygarázst építenének, az önkormányzat megegyezett a befektetővel, ha elfogadják a döntést, akkor pont kerülhet a "Gyászház" néven ismert ingatlan sorsára a mgegyezéssel. Szép Tamás (Fidesz) azt kérdezte, hogy miért nem tárgyalta a kérdést a jogi bizottság.
Kováts Imre (Somogyért) szerint botrányos a mélygarázs építésének körülményei bortányosak. Szita Károly azt válaszolta, hogy mélygarázs terve tíz évre tekint vissza, és nem a hivatali dolgozóknak épül, hanem, akik a hivatalba jönnek.
Az előterjesztést elfogadták.

16:33
A Raktár utcai körforgalomban lévő szökőkút építésénél Pintér Lóránd (SZDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a működtetési milliókat egészen más dolgokra is lehetne költeni. Szita Károly nem akarta elkeseríteni a képviselőt, de elmondta, nem ez az utolsó szökőkút, főleg ha a vállalkozó ingyen felépíti.

70 liter 1529 Ft

80 liter 1.820 Ft

110 liter 2.434 Ft

120 liter 2.735 Ft

240 liter 6.510 Ft

360 liter 9.599 Ft

660 liter 1.7826 Ft

770 liter 21.060 Ft

1.100 liter 29.713 Ft

Forduljon a sajtóhoz Pintér Attila (MSZP) szeretett volna néhány szót szólni Tóth István (Fidesz) mondandójához, de ezt Szita Károly nem engedte az SZMSZ-re hivatkozva. Forduljon a sajtóhoz, vitassák meg! - adott egy lehetőséget a városvezető. Csak Kováts Imre hangja hallatszik Paksi Lajos hozzászólt volna, de elromlott a mikrofonja. Egy ideig úgy tűnt, csak Kováts Imre mikrofonja szól. Sőt, egyetlen más mikrofon sem működött, ezért a polgármester kénytelen volt elrendelni tíz perc technikai szünetet. Pintér Lóránd megjegyezte: ilyen a vélemény monopólium. Újabb technikai hiba A képviselő nem látja, mennyi ideje van egy-egy hozzászólásban. Hová tűnt Giber Vilmos énekhangja? Giber Vilmos nem akart hozzászólni, mert nem olyan az énekhangja, mint azt megszokhattuk - mondta enyhén megfázott, erős nazális hangszinten. Azért elmondta, hogy a közoktatás kérdéseire nagyon szakmai és emberi választ adott Kaposvár. Szita Károly: Agyrém! Szociális és Munkaügyi Minisztériumban káosz van, Budapesten nem veszik észre, hogy tönkreverik azokat az értékeket, amiket eddig létrehoztunk. Agyrém! Ha nem, akkor nem kaphatunk szakképzési és fejlesztési támogatást - mondta Szita Károly iongerülten az oktatási és szakképzési helyzetet taglaló hozzászólásokhoz. Felrázva, nem keverve Pintér Lóránd a szünet után megszomjazva nyitotta ki kis palackját. Az ásványvíz felrázódhatott, mert került belőle a nadrágra, az asztalra és a földre is. A kéviselő szalvétáért rohant, majd mindent feltörölt, még a padlót is. Szita Károly célokat ismertetett 20 percben (Februárban konkrétabban) A kormány bérlakásépítést nem támogatja, de ennek ellenére Kaposváron lesz, 2010-ig 1,5 milliárd forintért önkormányzati forrásból.

Városközpont rehabilitációjára január 30. pályázat beadása. Szűkített programban is szépítenének, ha nem lesz támogatás.

Cseri park beépítése. Rippl-Rónai villa rekonstrukciója, kerékpárutak idegenforgalmi pályázatból.

Kaposvári gyógyfürdő - dél-dunántóli fürdőfejlesztési stratégiához igazodva.

Utak és járdák felújítása - folytatva a megkezdett munkát, "még a jelenleginél is nagyobb ütemben(1,2 millárd forint)."

Vásárcsarnok átalakítása két ütemben 2010-ig (csak területszerzéssel lehetséges).

Lakótelepi rehabilitáció - várják a sávház teintetében a pályázati kiírást.

Intézményfelújítások: megtöbbszöröződik a felhasználható összeg. Minimum 1,4 milliárd forintért újítanak fel egy 2008-2010 közötti programban.

Keleti ipari park meletti bővítés, közművesítés telekként alkalmassá tenni a betelepülni kívánó ipart. (Állami terület az egyetem kezelésében, de velük már megegyeztek.)

Kaposvár számít rád! - támogatási csomag, 200 millió forint.

Foglalkoztatási béralap keret 30 milió forintját bővítsék ki nagyobb foglalkoztatókra is, ha munkanélkülieket alkalmaz (levél Lamperth Mónikától) - az elvvel egyeznek az elképzelések, állami duplázás jól jönne.

Hulladéklerakó bővítése. Mivel kicsik, nagyot mondanak Pintér Lórándhoz fordulva Szita Károly azt mondta, önökkel kapcsolatban (SZDSZ) az a tapasztalatom, hogy az a szokásuk, mivel kicsik, nagyot mondnak. Nem sematikus, hanem tematikus a 2008-as koncepció - zárta rövidre a polgármester. Kihagyásos sorrend 13:38 Elméletileg a szemétszállítás díjaival kellett volna kezdeni az ebédszünet után, de ezt átugorva a sorrenben a következővel folytatták. Énekeljünk Mikulás-dalokat! Valahogy egyik felszólaló után nem sikerül automatikusan a másiknak szót adni. Ezért a mai nap ez már a harmadik rövid leállás. Pintér Lóránd a kimaradó időben Mikulás-dalok éneklését javasolta. Valaki bátorította, hogy kezdje el, de a képviselő inkább tovább beszélgetett.

Pintér Attila mentené a menthetetlent A szocialista frakció vezetője rögtönzött sajtótájékoztatót tartott amelyben kifejtette, hogy Szita Károly polgármester többször megszegte a napirend tárgyalásakor az SZMSZ-t. De azt is kihangsúlyozta, hogy a szabálytalanul megszavazott ügyrendi javaslat értelmében a polgármester szemmel láthatóan menekül a felelősség alól a lakossági szemétszállítási díj kérdésében. "Most oszozna a szocialistákkal a felelősségben" - emelte ki Pintér Attila. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!