Közélet

2008.02.14. 08:20

Lebilincselő: zsákmány akad, de balhé nincs a börtönben

Törlőkendőbe rejtett mobiltelefont találtak februárban a kaposvári börtönőrök. A csempészekre rossz idők járnak – Somogyban speciális intézkedési taktikát vetnek be.

Harsányi Miklós

Szike, bódító- és kábítószer, bicska – a tiltott tárgyak után hajszát folytatnak a börtönökben. A kaposvári intézetben is felállítottak egy vitrint, ahol a korábban lefoglalt zsákmányokat mutatják be: fojtózsinór, házilag barkácsolt tetoválógép, kiélezett kés is látható a tárlaton. Az összkép Somogyban mégis megnyugtató; zsákmány van, balhé nincs. Tavaly nyugodt évet zártak a megyei büntetés-végrehajtási (bv) intézetben.
– Lebilincselő a kaposvári szakemberek munkája – jegyezte meg Fok Róbert alezredes, az országos parancsnokság  főosztályvezetője. – Hazánkban tavaly összesen öt szökés volt, Somogyból nem jelentettek kirívó esetet.

A felsővezetés elismerését is bezsebelhette a kaposvári csapat. Dömény Sándor dandártábornok, megbízott országos parancsnok értékelőjében úgy fogalmazott: a vezetői és végrehajtó állomány a rendkívüli személyzeti és gazdálkodási körülmények ellenére elismerésre méltó, áldozatos szakmai munkával törvényesen, szakszerűen végezte munkáját. Mindezért köszönet illeti a teljes személyi állományt: különösen azokat a munkatársakat, akik a szolgálatukat az év során folyamatosan ellátták és az átlagosnál nagyobb szolgálati terheket vállaltak.

Kaposváron közel 160 fogvatartottról gondoskodnak. Emberölés, rablás, súlyos testi sértés, rablás, lopás – az őrizetesek nagy részét ilyen és ehhez hasonló cselekmények miatt utalták be. Berta Sándor alezredes  azt mondta: tavaly sikerült javítani az elhelyezési körülményeket, és a biztonsági rendszert is tovább fejlesztették.
– Komoly generációváltáson vagyunk túl – összegzett. – Tavaly huszonkilencen vonultak nyugállományba, s 32 szakember állt szolgálatba. Nagy hangsúlyt helyeztünk a gyakorlati képzésükre.
Az alezredes utalt rá; a szakma valamennyi írott és íratlan szabályait maximálisan betartják a munkatársai. Ezért nem volt szökés, zendülés, s „házon belüli” komoly csetepaté miatt sem kellett intézkedni.

– Csalódást okozunk azoknak, akik rosszban sántikálnak – jelezte. Minden téren a biztonságra törekszünk.
Olykor azért rendkívüli esetről is bejelentést kap a parancsnok – legutóbb a múlt héten riasztották. Egy nedves törlőkendős dobozba rejtett mobiltelefont próbáltak bejuttatni az egyik zárkalakónak. Úgy tudjuk: a fogvatartott hozzátartozója küldte be, ám az áru menet közben elakadt. Egy fiatal börtönőrnek szúrt szemet a csomag, s kiderült: jó volt a megérzése. Hamarosan amúgy egy speciális csomagvizsgálót helyeznek üzembe, amely a legkisebb gyanús holmit is jelzi.
S a biztonságiak munkáját néhány napja Csavargó és Rocky, a két harcedzett németjuhász is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!