Közélet

2008.04.23. 20:31

Argentínában is somogyi Széchenyi Ilona grófnő

Argentínában él már hat évtizede, de szívében magyar maradt. Magyar arisztokrata és somogyvári lány. Széchenyi Ilona grófnő szerda óta Somogyvár díszpolgára.

Jakab Edit

Széchenyi Ilona grófnő a legősibb magyar nemesi család leszármazottja. Megjelenésében, viselkedésében igazi arisztokrata. Akit Argentínából is Magyarországra, szülőfalujába, Somogyvárra húz a szíve időről időre.

Ötvenkilenc éve él Dél-Amerikában, és először csak tíz év elteltével látogathatott haza. Bár nem tud elég gyakran hazajönni, ma is naprakész az itteni hírekből. Buenos Airesben magyar újságot olvas, és tartja a kapcsolatot az ottani magyar kolónia tagjaival.
 
Hogy mit jelent számára Somogyvár? Azt mondja: az egész gyermekkorát. A legszebb helyet az egész világon. A 85 éves grófnő most is meglátogatta az egykori birtokot, az ódon kastélyt, amelyben ma iskola és gyermekotthon működik. Körülnézett a településen, amelynek díszpolgárává választották. A hét végén pedig Balatonföldváron egy iskola névadóján vett részt, melyet nagyapjáról, Széchenyi Imréről neveztek el születésének százötvenedik évfordulója alkalmából.

– Annyi vidám gyereket láttam, annyi becsületes szeretettel találkoztam, hogy bizakodó vagyok: biztosan ki fogunk mászni a gödörből, amelyben most vagyunk – mondta. – A magyar ember dinamikus, tehet-séges és erős. Úrrá lesz a nehézségeken.

A grófnőt díszpolgárrá avatásának alkalmából a megyeháza címertermében fogadta Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke is, aki különleges, féldrágakőből készült kulcstartót kapott ajándékba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!