Közélet

2008.04.07. 19:30

Át merik lépni a rettegés határát

Aki ugrás előtt nem fél, az hazudik, vagy hülye – állította az egyik rutinos kaposújlaki ejtőernyős. Ötven másodperc zuhanás, hat perc ereszkedés; a sportolók négyezer méteres magasságban ugranak ki a gázturbinás repülőből.

Harsányi Miklós

Szerb, osztrák és horvát sportemberek vették be a kaposújlaki bázist, s évről évre egyre több hazai vendég is felkeresi a repteret.
– Kuriózum ez a hely – jegyezte meg Boross Attila, a kaposújlaki bázison működő ejtőernyős szakosztály vezetője. – A gépünk négyezer méter magasságba emelkedik; ilyen repülő csak nálunk van az országban.

Ficam volt a legsúlyosabb

Elméleti képzés és gyakorlás – gondos felkészülés előzi meg az első bevetést. A sportolók életét a 8-30 négyzetméteres főernyő és egy GPS-alapú szerkezettel ellátott mentőernyő óvja. Ha zuhanás közben elájulna az ugró, egy készülék azonnal kinyitná az ernyőt. A csapat tagjaira vigyáznak az égiek – a földet éréskor elszenvedett kisebb ficamokat leszámítva az utóbbi időben nem történt komoly baj.









Megugrottak a költségek

– A repülés és a sportág költségei jócskán megugrottak – mondta Boross Csaba. – Nyilván emiatt van az, hogy mostanában jóval kevesebb a regisztrált ejtőernyős, mint tíz éve. Magyarországon 1998-ban csaknem 1600 sportembert tartottak számon, manapság 800-850 főt.

Boross Csaba amúgy 3100 ugráson van túl; először 1981-ben öltötte magára az ejtőernyőt. Vágya, hogy minél több somogyi fiatal ismerje meg a sportágat.

Boross Csaba amúgy 3100 ugráson van túl; először 1981-ben öltötte magára az ejtőernyőt. Vágya, hogy minél több somogyi fiatal ismerje meg a sportágat. Ficam volt a legsúlyosabb Elméleti képzés és gyakorlás – gondos felkészülés előzi meg az első bevetést. A sportolók életét a 8-30 négyzetméteres főernyő és egy GPS-alapú szerkezettel ellátott mentőernyő óvja. Ha zuhanás közben elájulna az ugró, egy készülék azonnal kinyitná az ernyőt. A csapat tagjaira vigyáznak az égiek – a földet éréskor elszenvedett kisebb ficamokat leszámítva az utóbbi időben nem történt komoly baj. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!