Közélet

2008.04.10. 20:12

Két évtizede álmodtak a tornacsarnokról a csurgóiak

Tornacsarnokot avattak Csurgón, s ezzel a város régi elképzelése vált valóra. A csarnok az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sport szakállamtitkársága által támogatott PPP konstrukcióban létesült.

Varga Andrea

Ez a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló konstrukciót jelent. Szászfalvi László polgármester elmondta: az állam és az önkormányzat finanszírozásával 15 év alatt kell visszafizetniük egyrészt a beruházás összegét, másrészt az üzemeltetést kell folyamatosan finanszírozniuk. A befektetőnek 15éves kötelezettsége van a működtetésre. Ennek a működtetésnek egyik részét alvállalkozásba adja Csurgónak. A következő 15 évben nettó 640 millió forint terheli a várost. Idén nettó 38 millió forint időarányos részét kell fizetniük április 10-től.

Tíz hónap alatt készült el az impozáns, 2800 négyzetméter alapterületű tornacsarnok a Millenniumi Parkban. Négyszáz ülőhelyes, de még ugyanennyi ember befér. Parkolójában ötven személyautónak, buszoknak van hely.

Szászfalvi László polgármester ünnepi beszédének nyitányaként az előző polgármesternek és képviselőtestületnek mondott köszönetet, akik az első döntést hozták arról, hogy megépüljön a tornacsarnok.

– Csurgó éhezi a sikert és maga mögött akarja hagyni a kudarcot – mondta a polgármester. A mai nap bizonyítja: nem vagyunk kudarcra ítélve, összefogással sikerre lehet vinni egy ügyet. Szászfalvi a város országos és nemzetközi sport sikereit említette, majd hozzátette: most éppen a férfi kézilabdásoknak szurkolnak, hogy megnyerjék a bajnokságot.

Szabadics Zoltán, a Somogy Tornaterem 2006 kft tulajdonosa jelentette készre a beruházást és jelképesen átadta a kulcsot a polgármesternek, aki továbbadta Galamb Gábornak, a létesítményt működtető önkormányzati kft ügyvezetőjének.

Elbert Gábor ÖTM sport szakállamtitkár arról beszélt, hogy nem használjuk ki a sport nevelő hatását. Pedig a sport megtanít a kudarc elviselésére, s arra, hogy az egyéni érdeket miként lehet csapatjátékosként alárendelni a közös érdeknek.

Gelencsér Attila, megyénk közgyűlésének elnöke azt mondta: Csurgó sportváros, de az itteniek sport teljesítménye megelőzte a létesítményt. Hangsúlyozta: a sport az életben helytállni tudó felnőttet nevel a gyerekből – de ehhez szakember és tornacsarnok kell –, illetve szinte egyetlen kitörési pontot kínál a hátrányos helyzetű fiataloknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!