Közélet

2008.05.28. 08:33

Afrikai forróság Somogyban

Forróság, erős UVB-sugárzás, gyakori rosszullétek; a hirtelen jött hőség megizzasztotta a somogyiakat.

Harsányi Miklós

– A hőségriadót még nem rendelték el, ám a májusi meleg is rendkívül veszélyes lehet – hangsúlyozta Bálint György, a kaposvári tisztiorvosi szolgálat vezetője. – Az erős napsugárzás a festékes bőrdaganat kialakulásának veszélyét fokozza.

Hazánkban – a tízes fokozatú skálán – 7,9 erősségű volt az UVB-sugárzás kedden. Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet főorvosa azt mondta: ilyen időjárási körülmények között már 20-25 percen belül le lehet égni.

Páldy Anna azt tanácsolta: mindenki fogyasszon bőven folyadékot, öltözzön szellősen. Aki teheti, tizenegy és délután három között lehetőleg minél rövidebb ideig tartózkodjon a szabadban.

– Somogyban Kaposváron volt a legmelegebb; 32,3 Celsius-fokot mértünk – számolt be Csirmaz Kálmán, a meteorológiai szolgálat siófoki munkatársa. – Egy ciklon kavarog Spanyolország térségében. Ennek az áramlási rendszerében délről és Afrika északi részéről forró, száraz levegő áramlott térségünkbe. Ez okozta a nagy meleget.

Hőség volt a hűvösön, az iskolában és a tömegközlekedési járműveken. A gyors felmegedés a gyerekeket is megviselte. Molnár Imre, a hetesi iskola igazgatója szerint hamarabb elfáradnak a fiatalok.

– Elképesztő a meleg; három klímával hűtjük az eladóteret – ezt már Guzmics Gábor, az egyik kaposvári márkakereskedés munkatársa mondta. – A szalonban csak így lehet elviselhető hőmérsékletet teremteni.

Útfelújítók, sofőrök, pékek – sokak szerint ilyenkor ezek a legkevésbé irigyelt szakmák. A buszvezető-fülkében tegnap 45 Celsius-fokot mértek, jelezte Kiss Csaba forgalmi szolgálattevő. A tömegközlekedési zrt. pilótái a két forduló között a légkondis pihenőben jéghideg szódával frissítették fel magukat.

A kaposvári börtönben még nem rendelték el a különleges intézkedéseket. Berta Sándor alezredestől tudjuk: a tavalyi kánikulában gyakrabban zuhanyozhattak a fogvatartottak, többet tartózkodtak a szabad levegőn. S az ételbeadó nyílás is nyitva volt – így jobb volt a zárkák szellőzése. Ha a helyzet úgy alakul, idén is életbe lépnek a speciális szabályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!