Közélet

2008.05.15. 20:23

Rendelő a hajléktalanoknak

Háziorvosi rendelőt avattak csütörtökön délelőtt a kaposvári Nyitott kapu Hajléktalan Gondozási Központban. A rendelőt csaknem hárommillió forintos saját forrásból alakította ki a vöröskereszt somogyi szervezete.

Márkus Kata

A tavaly augusztusban átadott hajléktalangondozási központban a vöröskereszt világnapja alkalmából új orvosi rendelőt nyitottak az ellátottaknak csütörtökön. Az ünnepélyes avatón Sótonyi Tiborné, a vöröskereszt somogyi igazgatója azt mondta: szeretnénk megmutatni a hajléktalanoknak, hogy létezik másik élet is azon túl, amit ők élnek, szeretnénk felkelteni az igényüket is ez iránt.

- Az új központba korábban sikerült egymillió forint értékben öltözőszekrényeket elhelyezni – mondta Sótonyi Tiborné –, bővítettük a könyvtárunkat, most pedig átadhatjuk a csaknem hárommillió forint- ból kialakított orvosi rendelőt. A vöröskereszt egyéb tevékenységéből, például a felnőttképzésből teremtettük elő a szükséges forrást a beruházáshoz, a finanszírozást pedig az egészségbiztosítási pénztár biztosítja.

Elismerés a véradóknak

A Vöröskereszt világnapja alkalmából az Együd Árpád művelődési központban elismeréseket adtak át. Két arany, négy ezüst és tizenegy bronz kitüntetést kaptak eddigi munkájukért a somogyi vöröskeresztes önkéntesek, elismerő oklevéllel pedig hat somogyi ifjúsági, közösségi munkáját ismerték el.


- Kaposvár, mint gondoskodó város, nem csak télen igyekszik tenni többek közt a hajléktalanokért – mondta az avatón Szita Károly polgármester. – Mivel azonban ellátásukat a vöröskereszt jobban tudja biztosítani, mint a város, ezért ellátási szerződést kötött a civil szervezettel Kaposvár. Az új központban olyan tevékenységet is jó volna folytatni – tette hozzá a polgármester –, ami segíti őket a munka világába visszatérni.

- Ezen is dolgozunk már – tudtuk meg Boldizsár Szilvia képzési referenstől –, rövidesen indul egy 330 órás műanyagfeldolgozó tanfolyam 16 fő részvételével a Lépj egyet előre II. program keretében. A gyakorlati foglalkozásokat a  kefegyárban tartják, az elméleti képzés a hajléktalanszállón lesz. A tanfolyam végeztével betanított munkásként a kefegyárban lenne munkájuk a jelentkezőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!