Közélet

2008.06.10. 08:21

A 361 szürke festővárosi nap

A Festők városa nagyszerű lehetőség. De kiaknázatlan lehetőség. Sok érték, sok szervezés, de a lehetségeshez képest kevés hozadék. Ez mondják kritikusai, akik egytől egyig drukkolnak neki.

Balassa Tamás

Nyolcadszor kínált az országban páratlan programot a múlt hét második felében a kaposvári Festők városa hangulatfesztivál. Európai színvonalú reneszánsz, köztéri elektrografikai és modernplasztika-tárlat, filmvetítés, happening, miniatűr, formabontó iparművészeti barangolás, Bohár, Kapos Art, Képírás, feLugossy. Témák, műfajok, alkotók kifogástalan minőségben, a kifogásolható minőségű, de elnézhető jelenlétű kirakodóvásári portékák tövében. Kontrasztként.
A másik ellenpontot az áradat/érték  arány jelentette: voltak már jóval többen is a korábbi fesztiválokon. És a lanyhább idei érdeklődés nem magyarázható csupán a mostoha időjárási körülményekkel. Vízfestés folyt legnagyobb számban...

– Néztem reggel az M1-en a kulturális programajánlóban, de nem láttam a Festők városát – értetlenkedik egy művészetbarát a sétálóutcán.
– Nem kellene megállnunk ott, hogy kultúrát hozunk Kaposvárra, hanem Kaposvárt kellene megmutatnunk a nagyvilágnak! Dimenzionális különbség! – állapodik meg egy műértő társaság. – De az nagy gond, hogy nem kapcsoljuk be a Rippl-villát, a donneri műtermek lelakottak, Juan Gyenes anyaga a raktárban van, a kortárs művészeknek sincs állandó tárlatuk, a mecenatúra takaréklángon...
Már most el kellene kezdeni szervezni a jövő évi fesztivált, lekötni egy világszenzációt, ami tízezerszám hozza a közönséget és a tematikát, a programokat finomítani egy éven át. Így véli Winkler Ferenc néprajzkutató, volt múzeumigazgató.
Időközben utcaművészet folyik a múzeum előtti téren: a csacsikordés Rippl-zsánerszobor paródiája.

Találó fesztiválok, fesztiváltalálatok

Médiawave ; Győr 1 280 000

Volt fesztivál; Sopron 684 000

Művészetek völgye; Kapolcs 109 000

Festők városa hangulatfesztivál; Kaposvár 14 100

Zselici tüzeslecsó-főző sokadalom; Bőszénfa 1 030

Forrás: Google (az említésszám a marketing hatékonyságát méri)

– Nem ez a lényeg... – nézi a formálódó akciót Bátai Sándor grafikusművész. – A meglévő kulturális értékek megbecsülésén kell javítani. Katalógusok, művészeti albumok, összefoglaló-elemző kötetek hiányoznak, nem beszélve egy  ösztöndíjrendszerről. A fővárosi XI. kerületben a fiatal alkotókat becsülik meg jelentős támogatással.
Klencsár Gábor kaposvári filmes, fotós, akcionista alkotó, az Éneklő Akadémia tagja, bár magát inkább a performanszot „végigélő polgárként” jellemezné. Az erre az alkalomra kibőví- tett terű Vaszary Emlékházban Káplán Gézával és Lékai Sándorral tárták a közönség elé a Tárgyak lélekzete című életmódkísérletüket és átértelmezési próbálkozásukat.

– Sztárkiállító és -fellépő, a „program munkácsyja és lajkó félixe” hiányzik, amivel egyenes arányosan megnőhetne a reklám és a látogatottság. A társművészetek jelenlétében is nagy lehetőségek rejlenek – mondja Klencsár Gábor. – A szervezők mindent megtesznek, ennyi pénzből ezt lehet kihozni. Áldozathozatal nélkül nem megy: nekünk néhány tízezer forintunkba került a tárlatunk. De mi kibírjuk, csak nyolcévente állítunk ki...

Kaposvár jeles fesztiváljának  utánanéztünk az interneten is. A kereső nagyjából a várt találatszámot hozta, ami persze nehezen vethető össze egy multikulturális fesztivál ismert-ségével. De azért tanulságos.  És volna mit tenni, a fesztivál 2006-os honlapjával is...

Kertész Sándor, Gera Katalin is szívesen segítene

A műtermek Kaposvár egyik legszebb panorámáját kínálják, a kilátásuk mégsem szívderítő. A művészeti alap és a város közös akaratából a ‘70-es években épültek, s mára leépültek. Kertész Sándor festőművész az omladozó vakolat helyett szívesebben beszél a művészeti kérdésekről. Szerinte nem eldöntött, hogy a Festők városa a nagy elődökről szól-e, akik közül csak Rippl-Rónai élt huzamosabb ideig a városban. Ha viszont a maiakról is szól a fesztivál, akkor a műtermek nem lehetnének ilyen leromlott állapotban, és a reneszánsz tárlatra is több kaposvári művész kapott volna meghívást. Nem érti, miért nem számít rájuk a város, annyi mindenben elmondhatnák a véleményünket, avat be a szövetség kevés somogyi tagjának egyike, aki több művet adott már Kaposvárnak.

A szomszédban Gera Katalin szobrászművész szülőfaluja, Újkígyós megrendelésén dolgozik. Fiával, Csernák Máté elektrografikussal vallja: maguk is szívesen segítenék a fesztivál felfrissülését, amiért az egyetem művészeti karának fiataljai, például tehetséges látványtervezői is nagyon sokat tehetnének.

A szomszédban Gera Katalin szobrászművész szülőfaluja, Újkígyós megrendelésén dolgozik. Fiával, Csernák Máté elektrografikussal vallja: maguk is szívesen segítenék a fesztivál felfrissülését, amiért az egyetem művészeti karának fiataljai, például tehetséges látványtervezői is nagyon sokat tehetnének. Találó fesztiválok, fesztiváltalálatok Médiawave ; Győr 1 280 000

Volt fesztivál; Sopron 684 000

Művészetek völgye; Kapolcs 109 000

Festők városa hangulatfesztivál; Kaposvár 14 100

Zselici tüzeslecsó-főző sokadalom; Bőszénfa 1 030

Forrás: Google (az említésszám a marketing hatékonyságát méri) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!