Közélet

2008.10.24. 08:17

Halsütőlánc a Balatonnál

Halsütő- és játszóház-hálózat, balatoni ajándéktárgy, védjegy. Néhány azon ötletek közül, amiket közel hatvanmillió forinttal támogat a Balaton Fejlesztési Tanács.

Kolumbán Tünde

Jellegzetesen balatoni hálózatok, franchise-rendszerek kiépítésével tenné még egységesebbé a tópart arculatát a Balaton Fejlesztési Tanács. A szervezet azt szeretné elérni, hogy a magyar tengernél megtalálható háttérszolgáltatások színvonala emelkedjen, és ha már a Balatont családbarát üdülőhelyként határozták meg, a jelző az üdülőterület valamennyi településére igaz legyen.

Cimboránk a Balaton; játszóházak hálózata

Hiába vonzó a Balaton a kisgyermekes családok számára, a tópart adottságait még nem tudjuk jól kihasználni és eladni – mondta Fekete-Páris Judit. Rossz idő esetén hiánypótló lehetőséget teremtenének a tóparti játszóházak, amelyek nem csak a Balaton régió turisztikai kínálatát javítanák, de a családbarát arculat hangsúlyosabb megjelenéséhez is hozzájárulhatnának. A Cimboránk a Balaton program olyan játszóház-hálózat kialakítását tűzte ki célul, ami nemcsak a gyerekek szórakozását szolgálja, hanem megismerteti őket a balatoni kultúrával és növelné a kicsik Balaton iránti elkötelezettségét is.

A tanács korábbi ötletei között több olyan elképzelés is felmerült, amit rendszerbe foglalva érdemes kidolgozni. Ezek között szerepel a Balaton Európa Kulturális Tava védjegy létrehozása, egy balatoni játszóház-hálózat kiépítése, egységes küllemű balatoni ajándéktárgyak készítése és egy balatoni halsütő hálózat kiépítése. – Egy fecske nem csinál nyarat, a Balaton arculatát úgy lehet eredményesen alakítani, ha nemcsak egy-egy strandon vagy településen találhatók például játszóházak, hanem a tó körül mindenhol – mondta Fekete-Páris Judit, a Balatoni Integrációs Kht. gazdasági vezetője.

Szerinte a tóparti rendezvények esetében a színvonalemelés a cél, az ajándéktárgyak terén pedig arra törekszenek, hogy kialakuljon egy követelményrendszer, ami nemcsak azt határozza meg, hogy milyen szuvenírt lehet balatoni ajándéktárgynak nevezni, hanem azt is: hogy nézzen ki a csecsebecséket árusító helyek szeglete, ahova e tárgyakat kipakolják.

A tervezett hálózatok között a tipikus franchise- rendszerben működő program a balatoni halsütőlánc létrehozása volna. A projekt kidolgozása folyamatban van, így azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a lánchoz csatlakozni kívánó vállalkozók megvásárolhatják vagy ingyenesen kapják majd meg a franchise-jogot. A halsütő hálózat, amelynek ötlete Suchman Tamástól, a Fejlesztési Tanács elnökétől származik, a Balaton korabeli hangulatát idézné meg, amikor nem csak hekktörzzsel csillapíthatta éhségét a parton pihenő vendég. A külső megjelenésükben és kínálatukban is azonos képet mutató halsütők létrehozása előtt a BFT egy tanulmányt készít, amiben meghatározzák a halsütők egységes dizájn elemeit, a beszállítói kört, és felmérik a lehetséges partnerek körét is.

A Balatoni Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója kiváló ötletnek tartja a halsütőlánc kiépítését. Kiss György Károly azt mondta: mivel manapság alig árulnak a tóparti vendéglátóegységekben balatoni halat, ezért a fiatalabb generációnak talán eszébe sem jut, hogy keszeget kérjen egy büfében. A cégvezető szerint a hálózat nemcsak a balatoni halak megismertetéshez járulna hozzá, hanem a táplálkozási szokások átalakításához is. Ahhoz, hogy a láncolat csábító üzleti lehetőséget is jelentsen, még dolgozni kell az ötleten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!