Közélet

2008.10.17. 20:59

Megbecsülik a tehetséget

Felemelő pillanatokat éltek át a kitüntettek – gálaműsor keretében adták át pénteken este a második megyei Prima-díjat Kaposváron. Idén 30 ajánlás érkezett.

Harsányi Miklós

Ezúttal Fésűs Éva meseíró, Rozsos István sebész professzor, s egy művészházaspár, Kling József szobrászművész és K. Várnagy Márta galériatulajdonos vehette át a díjat.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Tudásra, tehetségre, hitre és kegyelemre van szükség ahhoz, hogy valaki a jók közül a legjobb legyen
[/caption]
Hét pecsétes titokként őrizték a kitüntettek névsorát. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében azt mondta: tudásra, tehetségre, hitre és kegyelemre van szükség ahhoz, hogy valaki a jók közül a legjobb legyen. Szita Károly, Kaposvár polgármestere elismerésre méltónak nevezte az életutat és munkát, amelyet az elismerésre javasolt szakemberek felmutattak.

– Isten áldotta tehetségek élnek köztünk, akiket kötelességünk megbecsülni – hangoztatta Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az est díszvendége rámutatott: az elismerésre javasolt somogyiak nemcsak hivatásukban értek el kimagaslót, hanem a közösség érdekében is sokat tettek.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az olvasás sokaknál háttérbe szorul
[/caption]
Nagy tapssal jutalmazták a díjazottakat. Elsőként Fésűs Éva meseírót szólították a színpadra, aki műveivel rengeteg fiatal és felnőtt olvasó szívébe lopta be magát. Bevallotta: ennyi elismerés után nem számított a kitüntetésre. Már annak is örült, hogy a jelöltek közé terjesztették fel.

– Óriási a felelősségünk a felnövekvő nemzedék formálásában, alakításában – mondta a Prima-díjas meseíró. – Azért fáradoztam, hogy a tiszta lelkű, a világ dolgai iránt fogékony gyermekek minél többet olvassanak. Szomorú, de úgy látom: az olvasás sokaknál háttérbe szorul. Ezen mindenképp változtatni kell.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fél évszázad alatt több mint 36 ezer nagy műtétet végzet
[/caption]
Rozsos István professzor 1957-ben diplomázott az orvosi egyetemen. Fél évszázad alatt több mint 36 ezer nagy műtétet végzett; magas szintű tudományos munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el korábban is. – Az elismerés nem csak nekem szól, hanem azoknak is, akik pályámon segítettek – jegyezte meg a 77 éves kaposvári professzor. Örült a szakmai sikereinek, de különösen arra büszke, hogy fiai is az orvosi hivatást választották. István Pécsen érsebész, Tamás a fővárosban plasztikai sebész.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kling József és K. Várnagy Márta neve évtizedek óta összeforr a művészettel
[/caption]
Kling József és K. Várnagy Márta neve évtizedek óta összeforr a művészettel. A kaposvári szobrászművész, aki negyven éve van a pályán, azt mondta: most is ugyanazzal a lelkesedéssel alkot, mint ifjú korában. – Magasztos pillanatokat él át az ember munka közben; ezt az érzést nehéz szavakba önteni.

A Prima-díjasok fejenként nettó egymillió forintot kaptak. A Somogy Táncegyüttes közönségdíjban részesült; a csapatot 300 ezer forinttal jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!