Közélet

2008.11.20. 20:21

Kolbásztól a plazmatévéig: elrajtolt az idei Csillagszóró

Elrajtolt csütörtökön a Csillagszóró II. akció – a kolbászárusító kofáktól a plazmatévéket forgalmazó szaküzletig rengeteg helyen folytatnak ellenőrzést a hatóságok.

Harsányi Miklós

Tíz hatóság szervezésében zajlik a vizsgálat. Szaloncukor, szalonna, virsli, édes sütemények – ilyen és ehhez hasonló élelmiszereket ellenőriznek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Lövey László megyei főállatorvos, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatója azt mondta: munkatársai piacokat, bevásárlóközpontokat és szupermarketeket is felkeresnek. Elsősorban a szezonális élelmiszerek minőségére kíváncsiak.



– Karácsony előtt kitör a vásárlási láz, ilyenkor egyesek erőn felül költekeznek – jegyezte meg  Novák Ferenc, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) megyei elnöke. Azt mondta: sajnos sokan nem ismerik megfelelően a jótállási és a szavatossági szabályokat. S nemcsak a fogyasztók, hanem számos kereskedő sincs tisztában az előírásokkal. A fontosabb tudnivalók közül az elnök kiemelte: ha a vásárlástól számított 72 órán belül tönkre megy a termék, illetve nem használható rendeltetésszerűen, akkor az árut ki kell cserélni. Magyarán: az üzlet nem kereshet különféle kifogásokat.

– Plazmatévé, laptop, mikrohullámú, hűtőszekrény, modern konyhai robotgépek – ezekből az ünnepi vásárláskor igen sok fogy. Az OFE elnöke azt tanácsolta: vásárlás előtt feltétlenül olvassuk el a tájékoztatót.
A január negyedikéig tartó razziasorozat keretében színesfém- és autókereskedéseket, s autóbontókat is ellenőriznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!