Közélet

2009.01.20. 17:24

Molnár Csaba a gázkrízisről: tartsuk szárazon a puskaport!

Délután fél kettő óta újra érkezik gáz Ukrajna felől Magyarországra – közölte Molnár Csaba energiaügyi miniszter kedden a Földgázszállító Zrt. siófoki dicspécserközpontjában.

Kolumbán Tünde

A miniszter egyelőre feltételes módban beszélt arról, hogy a gázkrízis megoldódni látszik, és úgy fogalmazott: az óvatosság és az ellátási biztonság megteremtése azt diktálja, hogy tartsuk szárazon a puskaport. – A szakemberek arra készülnek, hogy ellátási zavar esetén, akár az előző napokban, úgy hazai forrásokból továbbra is fenn lehessen tartani a hazai gázellátás biztonságát – mondta Molnár Csaba.

Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint magyar rendszer technikai probléma nélkül állt át a gázfogadásra, csütörtöktől pedig teljes mértékben helyreáll a gázszállítási ütem.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Zsuga János és Molnár Csaba Siófokon
[/caption]
A sajtótájékozatón a miniszter kiemelte: a gázkrízis a Közép-Kelet európai régió államai közül Magyarországnak okozta a legkisebb kárt, sőt még segíteni is tudtunk a környező országokon. A miniszter ugyanakkor arra még nem tudott választ adni, hogy a hazai cégek mekkora veszteségeket szenvedtek. Erre vonatkozó adatok az elkövetkező 1-2 hétben állnak majd rendelkezésre.

A gázkrízisben jól vizsgázott az ország és a hazai rendszer

Zsuga János szerint az, hogy a prognózisokkal szemben lényegesen korábban érkezett a földgáz Magyarországra, a hazai rendszer technikai felkészültségét bizonyítja. A Földgázszállító Zrt. vezetője elmondta: mától 30-34 millió köbméter gáz jön Ukrajna felől, és valamennyi gázipari dolgozónak megköszönte az együttműködést. Ezt az energiaügyekért felelős miniszter is megtette, aki úgy nyilatkozott, hogy Magyarország jól vizsgázott a közel három hétig tartó gázkrízis idején. A stratégiai tartalékokhoz nem kellett hozzányúlni, a legvédettebb fogyasztókat pedig nem kellett korlátozni. A gázellátás egyensúlyának fenntartása nemcsak a szakemberek megfeszített munkájának volt köszönhető, hanem a fogyasztók spórolásának is.

Molnár Csaba miniszter kijelentette, hogy az igazi munka csak ezután kezdődik, hiszen az Európai Uniónak és Magyarországnak is mindent meg kell tenni azért, hogy a krízis ne ismétlődhessen meg.
A hazai feladatok között év végéig kiemelt szerepet kap a stratégiai tárolókapacitás növelése a jelenlegi 500 millióról 1,2 milliárd köbméterre. Emellett összeurópai összefogásra van szükség többek az energetikai rendszerek összekapcsolása terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!