Közélet

2009.01.16. 10:52

Most már csak alá kell írni az adóbevallást, az APEH elkészíti

Változnak az adóbevallási szabályok és a határidők. A módosítás a Dél-dunántúli Régióban 400 ezer, Somogyban 140 ezer embert érint.

Meiszterics Eszter

Burgmann György régiós adó- és illetékügyi szakigazgató kaposvári sajtótájékoztatóján elmondta: az egyik újdonság az egyszerűsített bevallás. Ennek lényege, hogy a hivatal készíti el a magánszemély adóbevallását, melyet az adozónak csak alá kell írnia, természetesen azt ki is egészítheti. Február 16-áig nyilatkozhatnak az adózók arról, hogy az egyszerűsített bevallást választják.

A tavalyi évről 14 ezer magánszemély adott egyéni szja-bevallást Somogyban, 22 ezren pedig a munkáltatójukon keresztül teljesítették ezt a kötelezettségüket - tájékoztatott Koltainé Magyar Zsuzsanna régiós bevallási főosztályvezető. Minden harmadik adózó hibát vét az adóbevallásban, ezért is indítják az egyszerűsített bevallást - tette hozzá Burgmann György adóügyi szakigazgató. Ügyfélbarát az új rendszer, a hatóság átvállalja a bevallás elkészítésével járó terheket.



Az új típusú adózás lényege, hogy az adózó nyilatkozatban kéri ezt a lehetőséget, ekkor az adóhatóság összeállít számára egy ajánlatot azokból az adatokból, amelyek a rendelkezésre állnak, ezt elküldik számára, az adózó pedig felülvizsgálja, s ha egyetért, aláírja. Az egyszerűsített bevallási típussal élhetnek mindazok, akik munkáltatóval kerültek kapcsolatba, és a kifizetések során előleget, adót vontak le tőlük, egyéni vállalkozó azonban nem élhet ezzel a lehetőséggel, hogy az adóköteles jövedelemre szert tevő őstermelő sem és azon magánszemélyek sem, akik tételes költségelszámolást használnak a bevételekkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!