Közélet

2009.03.26. 10:00

Gyenge a gáz: hatperces lett a háromperces lágytojásból

A gáz fűtőértékére panaszkodnak honfitársaink az Európai Parlament petíciós bizottságánál. Az elégedetlen hazai fogyasztók szerint gond van a minőséggel. A bizottság vizsgálni fogja a panaszokat.

Kolumbán Tünde

Gyakorta ismételt probléma a hazai háztartásokban - már ahol gázzal főznek, fűtenek - hogy a szokásosnál lassabban melegszik fel a lakás, a 3 perces tojásból pedig 6 perces lett. A gyanú szerint gond van a gáz fűtőértékével, a panaszosok szerint a szolgáltatók hígítják a gázt, ezért kapnak a háztartások gyenge minőségű energiahordozót.

A földgáz minőségének megóvásáért a szállítás során a Földgázszállító Zrt. (FGSZ Zrt.) felel. Lakatos Edina, a cég szóvivője elmondta: tudnak az európai petíciós bizottságnál tett panaszokról, arról azonban egyelőre nincs információjuk, hogy egy esetleges vizsgálat hogyan zajlik majd és milyen körre terjed ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szállítás során fellépő minőségromlásért a Földgázszállító Zrt. felel
[/caption]

A gáztörvény értelmében az FGSZ Zrt. úgynevezett gázkromatográfokkal a cég végzi a betáplálási pontokon a földgáz minőségének mérését, és a kiadási pontokon is ők határozzák meg a minőséget. – A nagynyomású szállítórendszer betáplálási pontjain a szállíttatók kötelesek a szabványnak megfelelő földgázt átadni. Amennyiben ők ezt betartják, az FGSZ Zrt. rendszeréből a szabványnak megfelelő minőségű földgáz áramlik ki a gázátadó állomásokon – olvasható a cég honlapján.

A földgáz fűtőértéke az országban leggyakrabban - így Somogyban is - 34 megajoul per köbméter értéket mutat, kizárólag Babócsa környékén fedezhető fel ennél gyengébb, köbméterenként 30 megajoule fűtőértékű gáz, de ugyanott 36-os fűtőértéket is dokumentálnak. A szolgáltatók a fogyasztóval a forgalmazott földgáz minőségére is szerződnek, és a gázkészülékeket a szerződött minőségre szabályozza be. Eltérés esetén a készülékek nem működnek megfelelően vagy működésképtelenné válnak.

A gáz melegítő hatása attól is függ, hogy milyen állapotban vannak a készülékek, vagy éppen milyen hőmérsékletű vizet kell felmelegíteni, vagyis nem kizárólag a fűtőérték határozza meg a szolgáltatás használati értékét. Télen például 15 fokkal hidegebb víz kerülhet a fazékba mint nyáron, ezért is forr fel lassabban.

A Magyar Energia Hivatalnál ugyanakkor többször kifejtették már: minden fogyasztónak annyi gázt kell kifizetnie, amennyit ténylegesen elfogyasztott, hiszen a gázdíjat az elfogyasztott mennyiség és a gázminőség mérések alapján meghatározott fűtőérték szorzata adja. Így abban az esetben, ha gyengébb fűtőértékű gázt használ a fogyasztó, akkor ugyan több gázt kell elhasználni ugyanannyi hőmennyiség eléréséhez, a fogyasztóknak azonban ez nem kerül többe, mert a két tényező szorzata azonos. A hivatal honlapján fellelhető álláspont szerint: az elmúlt közel tíz évben minden gázminőséggel kapcsolatos ellenőrzéskor kiderült, hogy egyetlen esetben sem a földgáz minősége volt a panaszolt fűtőteljesítmény csökkenésének oka.
Nem érdemes hígítani




Városi legenda a hígítás?

Szakértők városi legendának tartják a gáz hígítását, hiszen levegővel keverve a földgáz robbanásveszélyes elegyet alkot, bármely más gáznemű anyag hozzáadása pedig gazdaságtalan lenne, hiszen a földgáz összetételének megváltoztatásához komoly technikai felszereltségre, szakembergárdára és tőkére lenne szükség.
A fűtőérték megváltoztatása a Földgázszállító Zrt-nek már csak azért sem érdeke, mivel árbevétele független az általa szállított közeg minőségétől, a földgáz tudatos minőségrontása pedig azonnal rontaná a cég eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!