Közélet

2009.03.02. 13:10

Leállástól félnek a dolgozók a legnagyobb foglalkoztatónál

Harmincegy ember elbocsátásáról beszélnek a Csurgói Faipari Kft (CS-FA) dolgozói, s arról: ezen a héten még működik, ám jövő héten leáll a lombosnak nevezett egység. A munkabeszüntetés előtt álló csarnokban gyártják a lombos fából készülő parkettát.

Varga Andrea

Azt is mondják: semmi konkrétat nem tudnak, mert tájékoztatást nem kaptak, csak annyit: a régi igazgatót menesztette a vezetés,  helyébe a korábbi főmérnök lépett. A gyár a város legnagyobb munkáltatója, az önkormányzat után.

Az üzemvezetés először tavaly decemberben, majd idén januárban is összehívta a munkásgyűlést, felajánlva a hat órás munkaidőt, amellyel elkerülhető lenne a létszámleépítés. Ám a dolgozók nem egyeztek bele a munkaszerződés módosításába.
Papp László igazgató akkor elmondta: 150-160-an dolgoznak – egy csarnok teljesen leállt,  a fűrészüzem és a csaphornyos parkettagyár két műszakban, nyolc órás munkarendben üzemel – , további negyven dolgozó pedig állásidőn van otthon. ( Ha a munkavállaló a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre megilleti a személyi alapbére ).

Papp Lászlót egyébként 2008. november 1-jével nevezték ki, s 2009. február 28-ával mennie kellett. Úgy tudjuk: nem az ő döntése volt. Az igazgató munkába állásakor azt nyilatkozta lapunknak: fokozzák kereskedelmi tevékenységüket, új piacok felé nyitnak, s változtatnak az üzletpolitikájukon. Vagyis azokkal a partnerekkel, akik tartoznak, semmilyen kapcsolatot nem tartanak fenn a jövőben, az újaktól pedig azonnali fizetést kérnek.

Szerettük volna megkérdezni a CS-FA Kft száz százalékos tulajdonosát a SEFAG Zrt- t, hogy miért kellett mennie az igazgatónak, s van-e összefüggés a távozása és aközött, hogy nem tudták bevezetni a hat órás munkarendet? Továbbá, igaz -e, hogy a helyére újabb pályáztatás nélkül Keszericze Jenőt nevezték ki ( aki az előző körben már pályázott a vezetői posztra), valamint azt is: bevezetik-e a négy napos munkahetet, kell-e leépítésre számítani, vannak-e dolgozók állásidőn és csökkentett kapacitással termelnek-e? Azonban a SEFAG Zrt nem nyilatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!