Közélet

2009.03.12. 20:24

Rengeteg a tolvaj a rengetegben: erdőrablókra vadásztak

Nyolc illegális fakitermelés és egy tettenérés – röviden ez a csütörtöki Tölgyfaág akció mérlege. A tolvajokra sokmilliós büntetést is kiszabhatnak a hatóságok, a somogyi bevetésben 22 szakember vett részt.

Harsányi Miklós

Hat helyszínről – Balatonföldvár, Nagybajom, Igal, Marcali, Barcs, Nagyatád – indult el az akció. A rendőrök, a Somogyi Erdészeti és Faipari  Zrt. valamint a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal munkatársai kapcsolódtak be a helyszíni vizsgálatba.
–  Összesen 2370 hektár – ekkora erdőterületet járt be csapat, amely 36 esetben folytatott le ellenőrzést. Nádas József, a szakigazgatási hivatal erdészeti igazgatója közölte: nyolc illegális fakitermelést észleltek. Ebből egy esetben volt tettenérés. – A bejegyzett erdőgazdálkodó a saját erdejében engedély nélkül termelte ki a csaknem 30 köbméternyi fát – tudtuk meg. – Az eljárást elindítottuk, akár 300 ezer forint büntetést kaphat az illető.

Som közelében 50 köbmétert vágtak ki illegálisan. Ha sikerül nyakon csípni a tolvajokat, másfél millió forintos erdővédelmi bírsággal is sújthatják őket. Andocs térségéből közel 30 köbméternyi fa engedély nélküli kitermelését jelentették csütörtökön a tabi rendőrörsre. A Tölgyfaág akció résztvevői is alaposan felkutatták a környéket, ám nem találták meg a tolvajt.– Tavaly – 2007-hez képest – csaknem 50 százalékkal megnőtt az illegális fakitermelés Somogyban, az igazgatóság 51 eljárást folytatott le – magyarázta Nádas József. Több mint 9000 köbmétert termeltek ki, a kivetett erdővédelmi és erdőgazdálkodási bírság összege meghaladta a 173 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik