Közélet

2009.04.16. 09:13

Tombol a vírus: veszélyben a kisgyermekek

Gyakori volt az elmúlt hetekben a hányásos, hasmenéses megbetegedés a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészetén és újszülöttosztályán.

Meiszterics Eszter

Bálint Györgytől, az ÁNTSZ Kaposvári Kistérségi Intézet tiszti főorvosától megtudtuk: rotavírus okozta a megbetegedéseket, amely főként a kisgyermekek körében, a gyermekközösségekben fordul elő gyakran, de veszélyeztetettek az idősek, az immunkárosodottak, az ápolási otthonok lakói, valamint a betegeket ápolók is.

A 3-36 hónapos kor közötti csecsemők első rotavírus-fertőzése a legsúlyosabb, a magas láz, a hányás és a gyakori székletürítés miatt pár óra alatt kiszáradás léphet fel, ezért igényelnek gyakran kórházi kezelést a kisdedek. A betegség hároméves kor alatt is rendkívül veszélyes.



Bálint György elmondta: a fertőzés terjedése ellen gyakori kézmosással lehet védekezni, melyet nemcsak étkezés, de dohányzás előtt és a mosdóhasználat után is fontos megejteni. A kisgyermekek gondozása és a betegek ápolása során a fertőtlenítésnek ki kell terjedni a környezetre, elsősorban a pelenkára, bilire, vécére.

A tisztaság és a jó higiénés körülmények azonban nem tudják teljesen megakadályozni a rotavírus-fertőzést, ezért a leghatékonyabb megelőzési mód a védőoltás.

A szakembertől megtudtuk: hathetes kortól adható, és 24 hetes korig be kell fejezni az oltási sorozatot. Az oltás bizonyos értelemben speciális, hiszen szájon át kell adagolni, ennek következtében nem jár tűszúrással, fájdalommal. Bármelyik kisgyermekkori oltással együtt, vagy elkülönítve, egyéb időpontban is alkalmazható.

A kisgyermekes szülőknek javasolt, hogy beszéljék meg háziorvosukkal a felmerülő kérdéseket. Az oltóanyagot receptre, térítés ellenében lehet kiváltani a gyógyszertárakban.

A betegség emberről emberre terjed, főleg a piszkos kezek közvetítésével. A szervezetbe bejutva már tíz vírusrészecske képes megbetegedést okozni. A megfertőzött ember a klinikai tünetek megjelenése előtt már fertőző forrássá válik, és akár öt-hét napig is ürítheti székletével a kórokozót – tette hozzá a szakember. A vírus az élettelen környezetben - például berendezési tárgyak felületén – akár 60 napig is megőrzi fertőzőképességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!