Közélet

2009.05.23. 15:26

Két keréken alázták meg a gyorsvonatot a biciklisek

Három percet rávertek a gyorsvonatra Dombóvár és Kaposvár között a szombati Vasútelőző kerékpártúra leggyorsabbjai. Százhatvanan pattantak nyeregbe, hogy ily módon is felhívják a figyelmet az elégtelen somogyi, kaposvári vasútközlekedésre. Tizenketten előzték meg a járatot.

Balassa Tamás

Kultikus tárggyá vált a résztvevők körében egy száz évvel ezelőtti menetrend, amelyben a korabeli gőzősnek a Kaposvár-Budapest távolság nem tartott tovább négy óránál, és a túra mintegy 30 kilométeres távját még 38 perc alatt meg. Ez ma egyes vonatoknak csaknem egy órás kihívás.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 12 kerékpáros három perccel előbb ért be mint a gyorsvonat
[/caption]

– A mindenkori kormányok figyelmét kívánjuk ráirányítani a tarthatatlan állapotokra – mondta Heintz Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz-MPSZ) a kaposvári Kossuth-téri befutónál –, és ha Fidesz-kormány lesz, akkor is protestálni fogunk – tette hozzá.
Heintz Tamás szerint megalázó, hogy a tolnai városban az átszálláskor rohanva kell elérni a csatlakozást, ha ugyan megvárja az utasokat a vonat. Legalább az Inter-Picit vissza kellene állítani, jegyezte meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bizonyítás két keréken
[/caption]

– Legalább a száz évvel ezelőtti helyzetet állítsa vissza a kormány, de az sem volna hátrány, ha a szocialista képviselők betartanák az ígéretüket, és Kaposvár-Dombóvár közötti 120 km/h-s, és a Dombóvár-Budapest közötti 160 km/h-s sebesség lehetőségét megteremtenék.
A háziorvos honatya, bár lelkes kerekező, ezúttal a szervezést felügyelte. A túra koordinálása és balesetmentes lebonyolítása volt számára a legfontosabb. Elégedetten nyugtázta a részvételt, és gratulált a legfiatalabb próbázónak, Horváth Ákosnak, aki 11 évesen gyűrte le a távot.



A téren még élénken beszélgettek a résztvevők, volt, aki a Balatonra tekert tovább, más kikérte magának, amikor a pécsi úti céljául a vonat lehetőségét említették. A kevésbé rutinos kerekezők azonban sajgó tagjaikat fájlalták.
– Nagyon fáj a fenekem... – mondta nevetve egy hölgy a barátnőjének. Abban megállapodtak, hogy ha a vasút lassú is, de legalább kényelmesebb. A ráfordított milliárdokból akár mindkettő is lehetne...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!