Közélet

2009.06.22. 09:37

A gyepet a juhok tartsák karban

Utolsó événél tart a 2004-ben indult agrár-környezetgazdálkodási program. Szeptembertől újra indul az ötéves periódus.

Vigmond Erika

Akik öt éve beléptek a programba, már az európai uniós elvárások szerint, a környezetet kevésbé terhelve gazdálkodnak. Szántóföldi növényekkel, gyepterülettel vagy ültetvényekkel is be lehet lépni a programba, más-más támogatási összegért. Szabó Zsolt agrárkamarai tanácsadó Marcaliban tájékoztatta erről a gazdálkodókat.

Kérdésünkre vázolta: horizontális és zonális támogatási rendszerről lehet beszélni. A horizontális az országban bárhol megvalósítható: ilyen a szántóföldi, az ültetvény-, illetve a gyepgazdálkodás. A zonális olyan lehatárolt területekre vonatkozik, amelyek speciális hasznosítást igényelnek a természeti értékek védelme miatt. Idetartozik például Somogyfajsz és környéke. A Somogy Természetvédelmi Szervezet 2004-ben kapcsolódott a programba, és legeltetéses gyepkezeléssel pályázik a következő öt évre.



Tömösváry Tibor elnök elmondta: legalább a meglévő legelő maradjon meg, ne essen áldozatul főleg az erdősítésnek. A gyepkezelés legjobb módszere a legeltetés, ami az őshonos háziállatokat is fenntartja.


Szigorú feltételek

Az ötéves programnak szigorúak a szabályai. Nem lehet menet közben belépni és büntetlenül kilépni. A legkisebb támogatható terület a gyep és szántó esetében egy, ültetvénynél fél hektár. A gyepgazdálkodásnál bizonyos állatlétszámot is el kell érni, amelyet az öt év alatt növelni kell. A szántóföldi célprogramnál a meghatározott arányú növénytermesztést, illetve a vetésváltás szabályait is be kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!