Közélet

2009.06.25. 08:08

Versenyképesebb a szállásadás a kedvezményes áfakulccsal

Jelentős előrelépésként értékelik a Balaton-parti szállásadók, hogy július 1-jétől a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá sorolja a kormány a kereskedelmi szálláshelyeket terhelő forgalmi adót.

Kolumbán Tünde

 – Örülünk, hogy volt füle a kormánynak ahhoz, hogy meghallja a szakma álláspontját – mondta Székely Ferenc, a Balatontourist gazdasági igazgatója. Hozzátette: a kedvezményes áfakulccsal a kereskedelmi szálláshelyek meg tudják tartani a versenyképességüket.
– Mindenképpen előrelépés, hogy a szállásadást érintő áfa a jelenlegi 20 százalékról nem felfelé, a 25 százalékos kulcs irányába mozdult el. A szállodáknak mindez nagyobb bevételt jelent, hiszen ilyen gazdasági helyzetben az áfaemeléssel együtt járó áremelkedést nem tudtuk volna továbbhárítani a vendégre – mondta Sternóczky Balázs, a siófoki Hotel Azur értékesítési vezetője.
  
A forgalmi adó csökkentése azonban kizárólag a szállásadásra vonatkozik, a kényelmi szolgáltatások körét nem érinti, így például a wellnessért, illetve az ételért és italért is többet kell majd fizetni. – A szálláson nyerünk 7 százalékot, míg az egyéb szolgáltatásokon veszítünk 5-öt. Ez azt jelenti, hogy a kettő nagyjából kiegyenlíti egymást, így legalább nem kerülünk rosszabb helyzetbe – jegyezte meg Székely Ferenc.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A forgalmi adó csökkentése kizárólag a szállásadásra vonatkozik
[/caption]

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke szerint a kedvezményes áfakulcsnak főként azok a vendégek örülhetnek, akik még ezután tervezik a szobafoglalást, így az áfacsökkentés döntően a belföldi vagy az interneten foglaló külföldi turistáknak kedvez. A BRIB elnöke szerint az intézkedés növelni fogja a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmát.
– Az eredményességhez az áfacsökkentést meg kellett lépni. Az infrastruktúra működtetéséhez kellett kedvezményes áfakulcs alá sorolni a szállásadást – ezt már Suchman Tamás szocialista politikus, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke mondta, és hozzátette: a politikai döntéshozók között is egyre többen ismerik fel, hogy a turizmus a gazdaság sokkal több szegmensére hat jótékonyan, mint bármely más ágazat. Ezért megéri vállalni, hogy az egyik oldalon csökken a költségvetés bevétele, míg a másik oldalon nő.

Szakmai körökben és a Balaton Fejlesztési Tanács ülésein is gyakorta elhangzott, hogy az igazán nagy siker az lenne, ha a turisztikai szolgáltatásokat mindössze tízszázalékos forgalmi adó terhelné. – Ez a mai gazdasági helyzetben elképzelhetetlen – hangsúlyozta Suchman, ugyanakkor úgy fogalmazott: miután Magyarország kilábalt a gazdasági válságból, stratégiailag fontos lenne, hogy az idegenforgalmat érintő áfa mértéke lépcsőzetesen közeledjen a tízszázalékos kulcs felé.



Az üdülési csekk adómentességének megszüntetésére már eltérően reagáltak a turisztikai szakemberek. Rosta Sándor szerint a csekkre rakódó 25 százalékos adó csökkenteni fogja ugyan a felhasználók körét, de a BRIB elnöke nem tart drasztikus forgalom-visszaeséstől a Balatonnál. Szerinte néhány százalékos vendégszámcsökkenésre lehet számítani jövőre.

Ezzel szemben jelentős kieséstől tart a siófoki Hotel Magistern igazgatója. Pártényiné Guzslován Tündétől megtudtuk: a szálloda összes forgalmának 80 százalékát adják az üdülési csekkel fizetők. Véleménye szerint ez az arány náluk jövőre 30-40 százalékra esik vissza.
Hasonlóan vélekedik Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója is. Azt mondja: a társaságnak mintegy 100 millió forint bevétele származik az üdülési csekkből, aminek 80-90 százaléka a hajózási üzletágat erősíti. A kereskedelmi igazgató úgy látja: az üdülési csekk magadóztatásának hatására a drágább hajósprogramok iránt csökkenhet a kereslet.

Elfogadóhellyé vált a negyvenöt vendéglátó

Végre eldőlt: mától elfogadhatja az üdülési csekket az a 45 somogyi vállalkozó, aki hónapok várt arra, hogy elfogadóhelyként regisztrálják. A vendéglátósok tegnap aláírták a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal kötött szerződést. Kertész Rezső, a Kisosz megyei ügyvezető társelnöke arról számolt be, hogy a vállalkozók erőteljes lobbijának köszönhetően sikerült bekerülniük az elfogadóhelyek körébe. – Néhány hetes késéssel ugyan, de mától 45 megyebeli vendéglátós is elfogadhatja az üdülési csekket, amivel egyre többen fizetnek. A vállalkozók még épp időben megkapták a lehetőséget, így az egész szezonuk nem ment tönkre – mondta a társelnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!