Közélet

2009.07.02. 08:03

Feketemunkások a málnásban, feljelentették a foglalkoztatót

Közel ötven embert foglalkoztatnak egy csurgói málnaszedésen. A dolgozók egy része szerint nincsenek bejelentve és gyakorlatilag kizsákmányolják őket.

Varga A.- Harsányi M.

Kizsákmányolás – így összegezte egy elmondása szerint maga is kizsákmányolt dolgozó, hogy mi zajlik abban a csurgói málnásban, ahol legalább ötven embert foglalkoztatnak.
– Az Alkalmi Munkavállalói (AM) könyvbe nem ragasztanak bélyeget, s nevetségesen alacsony, 1500 forintos bért adnak egy napra, amikor 30 fokos melegben szedik az emberek a málnát – panaszolta az asszony. Előfordult, hogy aki mindezt  szóvá tette, az addigi keresetét sem fizették ki neki.
Olvasónk maga is otthagyta azt a pénzt, amiért megdolgozott, de azt mondta: azért tehette meg, mert kevésbé ráutalt, mint azok, akik továbbra is húzzák az igát. A térségben nagy a munkanélküliség, egyes falvakban szinte minden második aktív korú állás nélkül van, így minden pénz jól jön. Akárcsak azoknak a rokkantnyugdíjasoknak, akik 30-40 ezer forint havi járandóságot kapnak. Az asszony bejelentést tett az APEH-nél is.

A héten ellenőrzés várható a dél-somogyi városban – tudta meg a Sonline.hu. Papp Gábor, a dél-dunántúli munkaügyi felügyelőség igazgatója a folyamatban lévő ügyről nem kívánt szerdán részletesen nyilatkozni. Azt viszont hangsúlyozta: az összes bejelentést, így ezt is kivizsgálják.
– Idén júliusig már több jelzést kaptunk, mint tavaly – közölte a felügyelet vezetője. – Az emberek talán a korábbinál is kiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Elkeseredettek, nyilván ezért fordulnak a hatósághoz.



Papp Gábor úgy vélte: a rendszeres razziáknak, a folyamatos vizsgálatoknak van visszatartó ereje. Korábban megírtuk: csapatostul buknak le a feketemunkások Somogyban. Június végén egy Siófok környéki gazdaságban szedtek ózdiak cseresznyét – "természetesen" papírok nélkül alkalmazták a dolgozókat. A farm amúgy ismerős volt a revizorok előtt, az elmúlt években többször tartottak razziát. Az igazgatótól szerdán megtudtuk: a vállalkozóra közel hárommillió forintos bírságot szabtak ki.

Hőre eltűnő tintával kitöltött dokumentumok, radírozható kínai tollal agyonírt nyilvántartások. Ilyen trükkel jó néhány alkalommal lebuktak a vállalkozók. Közokirattal visszaélés gyanúja miatt rögtön átadják az ügyet a rendőrségnek, s persze a munkaügyi felügyelőség is lefolytatja az eljárást.

Havi 120 bejelentés a régiónkban

A közérdekű bejelentések csaknem ötöde feketemunkásokról vagy más szabálytalan foglalkoztatásról szól. Ezek az adóhatóság tapasztalatai a dél-dunántúli régióban.
– Általában levélben érkezik a bejelentés – közölte szerdán Marton Ferenc, az APEH régiós szóvivője. – A régió megyéiből havonta 100-120 bejelentés érkezik, durván a fele névtelen.
A közérdekű bejelentések eltitkolt jövedelmekről, gyanús meggazdagodásról éppúgy szólnak, mint az elmulasztott nyugta-, illetve számlaadásról.  Valamennyi jelzést kivizsgálják, ám sokról kiderül: alaptalan volt a bejelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!