Közélet

2009.07.27. 11:02

Maguknak adtak pénzt a döntéshozók, nem a civileknek?

A kaposvári alpolgármester szerint nem egyenlő mércével mértek a döntéshozók, a legnagyobb vesztes a Roxínház és a Napkerék.

Vas András

A hónap közepén döntött a Nemzeti Civil Alapprogram dél-dunántúli kollégiuma a civil szervezetek pályázatainak támogatásáról. A grémium 407 millió forintot osztott szét 1217, ezen belül több mint négyszáz somogyi – ebből 110 kaposvári – pályázó között.

– Nem sajnáljuk a pénzt egyetlen nyertestől sem – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Oláh Lajosné kaposvári alpolgármester –, ám szeretnénk felhívni a figyelmet bizonyos anomáliákra. A kiosztott pénzből több mint 36 millió forint olyan szervezetekhez került, melyek valamilyen formában kapcsolatba hozhatók a döntéshozókkal. A legtöbb pályázó a kért összeg 30-50 százalékát nyerte el, ám a kollégium tagjaihoz köthető szervezetek akár a remélt összeg 80-90 százalékát is megkapták.

Döntés északon

A kollégiumtagok egyetlen forintot sem adhattak saját szervezeteiknek – reagált az alpolgármester által elmondottakra Kiss Szabolcs, a dél-dunántúli kollégium elnöke. – Éppen az összeférhetetlenség miatt az érintett szervezetek pályázataikról egy másik kollégium, a mi esetünkben az észak-magyarországi döntött, azaz nem volt ráhatásunk a megítélt összegek nagyságára.



Oláh Lajosné alpolgármester szerint a támogatások vesztese egyértelműen a kaposvári Roxínház és a Napkerék Egyesület, melyek mindössze száz-százezer forintot nyertek működési költségeikre. Nyertesként a kollégium elnökéhez, Kiss Szabolcshoz – és így az alpolgármester szerint közvetve Gyenesei Istvánhoz – köthető Somogy Polgáraiért Alapítványt – 700 ezer forintot nyert – és a Dél-dunántúli Emberekért Szövetség – 350 ezer forintos támogatás –, valamint azok a roma szervezetek, melyek Bogdán Sándor kollégiumtaghoz köthetőek – a Somogy megyei Minoritás Egyesület és a Somogyi Romákért Egyesület összesen több mint 3 millió forintot kapott, míg a többi somogyi roma szervezetnek néhányszázezer forintot osztottak ki.



– Ez persze nemcsak a somogyi kollégiumtagokról mondható el – tette hozzá Oláh Lajosné –, a pécsi nyugdíjasok szervezete, melynek elnökhelyettese tagja volt a grémiumnak 2,7 millió forintot nyert, míg a kaposváriak hasonló szervezete 250 ezer forintot. Vagy a Somogy Táncegyüttes 656 ezer forintja eltörpül a Misina Táncegyüttes másfélmilliója mellett...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!