Közélet

2009.10.14. 19:11

Ínségben nem jut pénz az éhségre, lehúzzák a rolót az éttermek

A vendéglátósok vésztartalékaikat élik fel. Somogyban minden tizedik kocsmát és éttermet bezárás fenyeget.

Harsányi Miklós

Csökkent a forgalom, romlottak a banki beruházási hitelhez jutás feltételei, az áfaemelés rontotta a vállalkozás tevékenységének eredményét. Szeptemberben felmérés készült megyénkben: csaknem hetvenen válaszoltak a kérdőívre, tudtuk meg Kertész Rezsőtől, a Kiskereskedők Országos Szervezete (Kisosz) somogyi társelnökétől.
Miközben hat megkérdezettnél nőtt az előző évihez képest a 2008-as árbevétel, 22 vállalkozásnál nem történt változás. Harminc helyen csökkent a forgalom, tizenketten az erős viszszaesésre panaszkodtak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nagyatádi kávézót sem kerülte el a válság
[/caption]

– A többség lesújtóan nyilatkozott a banki beruházási, illetve forgóeszközhitelhez jutás feltételeiről – folytatta Kertész. – Egyértelműen többségben vannak azok, akik szerint ezen a téren romlott a helyzet.
A megkérdezett vállalkozások zöme – 61 – nem tudott tavaly és idén uniós vagy hazai forrású támogatást igénybe venni. A Kisosz-társelnök úgy látja: nemcsak a vállalkozókon, hanem az alkalmazottakon is csattant az ostor. Igen rosszul jártak a nyomasztó adósságteherrel küzdő cégek munkatársai. Sok helen ugyanis lőttek a várt fizetésemelésnek, s a válaszadók nagy része jelezte: egészen bizonyosan jövőre sem emelkedik a beosztottak reáljövedelme.

– A vendéglátós csapatnak nagyjából tíz százaléka az őszi szezonzárással alighanem lehúzza a rolót – vázolta a fejleményeket a társelnök. – Fájdalmas, de számos helyen elkerülhetetlen lépésről van szó.
– Csoda, hogy ide jutottunk? – csattant fel Makkos Péter fonyódi vendéglős. Övön aluli ütések sorozatát szenvedték el a kisvállalkozók. A nehéz pénzügyi helyzet mellett még a hullámzó vendégforgalom is tetézte a bajokat.
 – A turisták a hasukon és a szórakozáson spóroltak, s ezt bizony erősen megérezte a szakma – fejtegette. – Elfelejthetjük a libamájat vagy a süllőt rendelő vendégeket. A legtöbben olcsó egytálételt, pizzát fogyasztottak a másod- és harmadosztályú vendéglőkben. Még az is jó, ha a turisták betértek a vendéglőbe. Rengeteg vállalkozótársam azon sopánkodott, hogy a nyaralók inkább otthon grilleztek, mintsem beültek volna legalább egy pörköltre vagy halászlére.



Makkos, aki a Kisosz fonyódi és környékbeli tagozatvezetője, úgy vélte: a tagjaiknak közel tíz százaléka dobja be a törülközőt. A felmérés adatait ismeri, s bizonyosan állítja: a takarékoskodó vendéglátósok jelentős része jövő júniusban nyit ki. – Szerintem azok is így tesznek, akik eddig már áprilisban és májusban üzemeltették a konyhát – hangoztatta. – Nincs más választás: sok embernek a túlélésről szól a szakma.


Sokasodnak az árufeltöltők

Lehet, hogy hamarosan nem kell eladói képesítés a cipő-ruházat, a zöldség-gyümölcs, a virág, a lakberendezési tárgy, az írószer és a háztartási kisgépek eladásához. Ez ellen tiltakozunk, mondta Antalffy Gábor, a Kisosz országos elnöke.
– Igenis, érteni kell az adott szakmához – ezt már Kertész állította. – Amennyiben bárki kényekedve szerint boltot nyithat és eladhat, súlyos zűrzavar alakulhat ki. A szakma korábban is gyakran kérte az adminisztráció csökkentését, de nem ilyen változást szeretnénk. Az se a vásárlónak, se az ágazatnak nem jó, ha kereskedők helyett árufeltöltők hada áll a pult mögött. A multik feltehetően azért alkalmazzák a megfelelő képesítés nélküli dolgozókat, mert így nem kell kifizetni nekik a szakmunkás minimálbért meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!