Közélet

2009.11.19. 18:52

Beszerelte, nem fizettek, hazavitte - VÉSZ-akció Siófokon

Száznegyvenmillió forinttal tartoznak a vállalkozónak, aki csütörtökön leszereltette és elvitette a központi kazán tartozékait a siófoki fürdő mögötti apartmanházból. A ház fűtése ezzel használhatatlanná vált.

Kolumbán Tünde

Siófokon is akcióba lépett a VÉSZ, azaz a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége. Mintegy 30 fős csapat szerelte le a Galerius fürdő mögötti B épületből a központi kazán tartozékait, a fűtőberendezés ezzel használhatatlanná vált. A rajtaütés a VÉSZ akcióinak megfelelően gyorsan és szervezetten zajlott, mire a rendőrség kiért, a csapat elhagyta a helyszínt. Az akciót egy építőipari tartozás miatt szervezték, a VÉSZ ilyen esetekben segít úgynevezett tulajdon-visszaszerzési akcióikkal azoknak a vállalkozásoknak, akiket a fővállalkozók nem fizetnek ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vita az apartmanház körül
[/caption]

Kemendy Csaba keszthelyi vállalkozó a Galerius fürdő mögött felépült B jelű apartmanház teljes gépészeti munkálatait végezte el még a tavasszal. A Kemendy és Társa Kft. az épület fűtésének kialakítását, vízszerelését és klímatizálását vállalta, a munkát el is végezték az anyagokkal együtt összesen netto 176 millió forint értékben. Az épület kivitelezője, a zalaegerszegi K+K Bau Profil Zrt. 95 millió forinttal és annak kamataival maradt adósa Kemendyéknek, akiknek azóta hitelt kellett felvenniük, hogy beszállítóikat ki tudják fizetni, ezért is számolnak 140 milliós kárral. Kemendy Csaba azt állította: megpróbálták fehér asztal mellett rendezni követelésüket, de mivel nem jártak sikerrel, ezért nem láttak jobb megoldást, mint a VÉSZ védőernyője alatt visszaszerezni tulajdonukat. Merthogy a vállalkozó szerint a beépített gépészeti berendezések az ő cége tulajdonát képezik.



– Átadás, átvétel nem történt. Számlákkal tudjuk bizonyítani, hogy a berendezések a mi tulajdonunkban vannak, amiket csalárd módon a K+K Bau tovább értékesített – mondta Kemendy Csaba, aki azt is hozzátette: a munka elvállalásakor fel sem merült bennük, hogy be fogják csapni őket. Ám időközben kiderült például az is: az épület beruházója és a kivitelező egy érdekcsoporthoz tartozik, a két cég hátterében ugyanaz a tulajdonosi kör húzódik meg. A Kemendy Kft. időközben nemcsak a vállalkozói szerődést mondta fel, de felszámolási eljárást is indított a kivitelezővel szemben, a hivatalos úton azonban ügyük nem mozdult előre. – A kialakult jogi helyzetet már nem tudtuk máshogy kezelni, ezért kértük a VÉSZ segítségét. Én pénzt szeretnék látni, hiszen ettől függ az életünk, és a dolgozóink családjainak élete is.

A K+K Bau Profil Zrt. vezetője persze egészen máshogy látja a helyzetet. Kecskés Richárd szerint Kemendyék követelése nem lehet több 70 millió forintnál, ugyanakkor a K+K Baunak is ugyanekkora követelése van az alvállalkozóval szemben, mondván: a munkában minőségi kifogások is felmerültek és Kemedyék a kötbérrel is tartoznak.
– Bírósági úton folytatjuk az ügyet, a VÉSZ akcióját jogellenesnek tartjuk – mondta Kecskés Richárd, aki azt ígérte: a kazán hiányzó alkatrészeit pótolják. Még szerencse, hogy a társasházban nyaraló jellegű lakások vannak, jelenleg a tulajdonosok egyike sem tartózkodik az épületben, így az affér miatt csupán az épületre vigyázó őrnek kell fagyoskodnia.
Kemendy Csaba azt mondja: a K+K Bau egyetlen beszállítótól sem fog alkatrészt kapni a kazánhoz, erről gondoskodott. A kivitelező állításait ugyanakkor „mesének”  tartja, hiszen mint mondta: a beruházó minőségi kifogások nélkül vette át a munkát.


Robin Hood a vállalkozásokért

A Siófoki Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást az ügyben ismeretlen tettes ellen. A kazán alkatrészeit a rendőrök lefoglalták. Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azt mondta: hiánytalanul átadtak minden tartozákot a rendőröknek. Hozzátette: tulajdonszerzési akcióikat ezentúl mindig így folytatják le, mert elegük van abból, hogy lopással, rablással rágalmazzák meg őket. – Mi csak azt akarjuk elérni, hogy a vállalkozások a munkájukért a jogos ellenértéket kapják meg – magyarázta Éliás, aki arról is beszélt: rengeteg akciójuk volt tavaly szeptemberi bejegyzésük óta, és a szervezet mostanra eljutott odáig, hogy tartanak tőlük azok, akik a tartoznak.

– Az a fajta eredmény még várat magára, hogy Magyarországon evidencia legyen: az értékteremtő munka ellenértékét ki kell fizetni, ez nem lehet csalás, sikkasztás tárgya – így az elnök. A siófoki akció kapcsán azt is mondta: hónapok óta próbáltak egyezségre jutni a K+K Bauval, de megfogalmazása szerint az elképesztően inkorrekt társasággal semmire sem jutottak. – Ha a továbbiakban sem hajlandóak tárgyalni, a tegnapinál sokkal komolyabb akcióra számíthatnak...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!