Közélet

2009.11.11. 07:56

H1N1: közel a járvány, iskolások az utolsó pillanat előtt

Már Baranyában van az influenzajárvány. Az iskolákban november 13-áig gyűjtik a szülői nyilatkozatokat az oltásról.

Márkus Kata, F. Szarka Ágnes

Kedden reggel még úgy tűnt, kisebb zavar keletkezett a tájékoztatásban, s nem minden kaposvári általános iskola igazgatója tudja, miért is vonták be őket a gyerekeknek járó ingyenes H1N1-oltás lebonyolításába, ha egyszer nem az iskolaorvosok, hanem a háziorvosok oltják majd a gyerekeket. Délutánra azonban már valamennyien tudták, hogy a begyűjtött szülői hozzájáruló nyilatkozatokból készült statisztikát a központi Kodály-iskolába kell küldeni, ahol öszszesítik majd azokat. S ez alapján vihetik el a házi gyerekorvosok – akiknek jó része egyben iskolaorvos is – az oltóanyagot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálattól (ÁNTSZ), amelyet a rendelőikben adnak be azoknak, akik igénylik.

A doktorok többsége szerint az óvodás gyerekeket az ovikban, szülő nélkül szinte lehetetlen volna beoltani, csakúgy, mint az alsó tagozatosok többségét. Ráadásul az iskolák nagy részében nincs rendelő, tehát a megfelelő feltételeket sem tudnák biztosítani az oltáshoz. Az ÁNTSZ szerint pedig az a lényeg, hogy minél szélesebb körben meglegyen a lehetősége az oltás felvételének.  



Legkorábban pénteken dél körül lesz adat arról, hogy a kaposvári általános iskolások hány százaléka kéri a H1N1 elleni védőoltást. November 13-ig kell ugyanis visszaküldeniük a szülőknek a nyilatkozatokat az iskolákba arról, kérik-e az oltást. Hogy ki oltja majd a gyerekeket, az a minisztérium ajánlása szerint szabadon választható.
– A közelmúltban valamenynyi kaposvári iskolába kiküldtük e-mailen azt az oktatási tárcától és az ÁNTSZ-től egyaránt megkapott nyilatkozatot, amelyet minden általános iskolás gyerek szüleihez el kell juttatni – mondta el érdeklődésünkre Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály központi általános iskola főigazgatója. – Az iskolák lefénymásolták a papírokat, kiküldték a családokhoz, s most várják vissza a szülőktől. Így egyelőre még nem tudni, hány gyerek kéri majd az oltást.
Előzetes információink szerint egyébként rendkívül változatos a kép, van olyan osztály, ahol a 22 tanuló fele, egy másikban viszont csupán hárman oltatják be magukat.



A főigazgató hozzátette: pénteken a 12 tagiskola beküldi az összesítéseket, s akkor tudnak majd pontos adatokat. Véleményük szerint az volna a legcélszerűbb, ha a házi gyerekorvosok oltanák a gyerekeket, mert sok iskolában nincsenek meg az ehhez szükséges feltételek. Például nincs olyan hűtő, amelyben a vakcinákat tarthatnák, és a veszélyes anyagok, fecskendők gyűjtése sincs megoldva. Természetesen amennyiben úgy látják, hogy további intézkedésre lesz szükség a gördülékenyebb lebonyolítás érdekében, azt pénteken megteszik.
– Választható, hogy ki adja be a gyerekeknek az oltást – mondta Gyánó Barna kaposvári házi gyerekorvos –, amivel vélhetően azt kívánta hangsúlyozni a minisztérium, hogy ez önkéntes dolog. Több érv is szól amellett, hogy a háziorvosok végezzék. Várhatóan olyan nagyszámú oltást kell beadni a gyerekeknek, ami abban az egy-két órás iskolai rendelési időben nem megoldható. Ezen-kívül egyszerűbb így a lebonyolítás, hiszen ismerjük a gyereket, tudjuk, hogy például nincs-e tojásfehérje-allergiája. S így a szülő is jelen lehet az oltásnál, ami kisebb gyerekeknél elengedhetetlen. Egy óvodában harminc síró gyereket beoltani embertelen volna. A gyereknek joga van ahhoz, hogy a szülő is jelen legyen az oltásnál.

– Nincs arra vonatkozó különös megkötés, hogy hol adják be a H1N1 elleni védőoltást – tájékoztatott Bálint György kaposvári kistérségi tiszti főorvos. – Az a legfontosabb, hogy minél szélesebb körben hozzáférhető legyen az oltás azoknak, akik be szeretnék adatni maguknak. A vakcinákhoz az orvosok nálunk hozzájuthatnak, ha meglesz az igényfelmérés, a jövő héten kezdődhet az oltások tömeges beadása.  


Bezártak egy baranyai iskolát

Bezárta az ÁNTSZ Szederkény általános iskoláját a tömeges H1N1-megbetegedések miatt. A tisztiorvosi szolgálat közölte: az iskola a jövő hét végéig nem fogadja a tanulókat. A szeder-kényi iskola térségi intézményként üzemel, 210 diákot oktat. Úgy tudjuk, a közel kéthetes zárlat idején fertőtlenítik az épületet.


Minden somogyi településen szervezik az iskolások, óvodások oltását

Az igali Batthyány Károly Körzeti Általános Iskolában két kérdőívet is kaptak a szülők. Az egyik csak egy nyilatkozat a védőoltás beadásáról, illetve megtagadásáról, míg a másik részletesebb, a gyerekek kórelőzményeit, betegségeit is tartalmazó űrlap.
– A két nyilatkozatot egyelőre gyűjtjük – mondta Madarászné Fekete Ágnes iskolaigazgató –, majd összesítve átadjuk az iskola orvosának. Ennek alapján rendeli meg a vakcinát, és ütemezve, december közepéig oltja be a gyerekeket. Nálunk problémát az okozott, hogy különösen a részletes kérdőív bonyolult, és az esetleg többszörösen hátrányos helyzetű szülő nehezen tud rajta eligazodni.

A kadarkúti Jálics Ernő iskolában a szervezés elején tartanak, tudtuk meg Komjáti Tiborné pedagógustól. Ha öszszeállt a lista, az ÁNTSZ-hez fordulnak a teendők egyeztetése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!