Közélet

2009.11.12. 07:48

H1N1: vakcinaláz az iskolákban és a vállalatoknál

A magyar H1N1 elleni vakcina nagyon jó minősítést kapott a WHO-tól. A kormány pedig döntött: a középiskolások is ingyen kapják a védőoltást.

Márkus Kata, Harsányi Miklós

Andrásofszky Zsolt, az orvosi kamara megyei elnöke azt mondta: mindazokon túl, hogy az iskolák jó részében valóban nincsenek meg a feltételek az oltáshoz, tovább nehezíti a dolgot, hogy a kisebb gyerekeknek csak fél adagot kell beadni a szérumból. Ennek a technikai kivitelezése sem olyan egyszerű tömeges oltás esetén.



– Rögtön nem lenne vita abból, hogy ki adja be a H1N1 elleni vakcinát a gyerekeknek, ha úgy működne nálunk is a rendszer, mint Olaszországban – tette hozzá. – Ott ugyanis 25 euróért adják be az orvosok az oltást. Ha volt annyi pénz, hogy országosan legyártsanak ennyi ingyenes oltóanyagot, akkor arra is kellett volna fedezetet találni, hogy az oltás költségét is finanszírozzák. Átlagosan kétezer betegre jut egy háziorvos, s bár vélhetően nem kéri mindenki az oltást, így is be kell adnia egy orvosnak legalább ezer vakcinát, amit a rendelési időben képtelenség megtenni. Pillanatnyilag nincs finanszírozás erre, pedig rengeteg pluszmunkát jelent az orvosnak.  

Vakcina dolgozóknak

A Kaposvári Videoton dolgozói ingyen megkaphatják a H1N1 elleni oltást. A közel 1100 dolgozó közül csaknem 180-at oltottak be.
Azt szorgalmazzuk, hogy minél többen vegyék igénybe a lehetőséget – mondta Gerber András, a Kaposvári Videoton igazgatója. – A H1N1 és a hagyományos influenza elleni szérumot is beadják az önként jelentkező dolgozóknak.
Egy oltás csaknem 4000 forintba kerül. A következő napokban még jelentkezhetnek a vállalat munkatársai.

A Sefag Zrt. is kifizeti a H1N1 elleni szérum árát a dolgozóknak. Takács László erdészetpolitikai menedzser elmondta: a kaposvári központ 37 munkatársa közül 21-nek már beadták az oltást. A többi – egyebek mellett a nagyatádi, a barcsi, az iharosi és a kaposvári – erdészetnél is szép számmal jelentkeztek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!