Közélet

2009.12.03. 07:45

Buktak a diplomások: riasztóak a munkaügyi mutatók

Csak három megyében (Nógrád, Borsod, Szabolcs) nagyobb az álláskeresők száma, mint Somogyban, nálunk 21 százalékkal többen keresnek munkát, mint egy éve. Ezek, a két észak-magyarországi, és egy-egy észak-alföldi és dél-dunántúli megye a fizetési listákon is sereghajtók.

Balassa Tamás

A foglalkoztatási mutatók romlása javarészt a gazdasági válság számlájára írható, ezek között is riasztó mértékben (43 százalék) nőtt egy év alatt a diplomás álláskeresők aránya. Ugyanebben az időszakban csaknem öt százalékkal gyarapodott a tartósan, legalább egy éve állástalanok aránya, tudtuk meg a legfrissebb havi adatokból.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 43 százalékkal több a diplomás munkanélküli Somogyban mint tavaly ilyenkor
[/caption]

Tarrné Törzsök Piroska, a regionális munkaügyi központ kaposvári kirendeltségének igazgatója elmondta: október végén 26 ezer 117 álláskeresőt tartottak nyilván, 4555-tel többet, mint egy éve. Országosan 160-170 ezren vesztették el a munkájukat az elmúlt 1-1,5 évben, szakemberek az év elején újabb leépítési hullámtól tartanak.
Az iskolázottságban, az elhelyezkedési esélyek szempontjából legfontosabb tényezőt illetően Somogy rosszul áll: 44 százalékos a legfeljebb általános iskolát végzettek hányada. A regisztráltak 32,5 százaléka szakmunkás-bizonyítvánnyal, egyötöde középiskolai érettségivel, 3,4 százaléka diplomával keresett munkát. – Jelenleg 891 a diplomás álláskeresőnk, 43 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, ami egyértelműen a válság miatt megszűnt munkahelyek hatása – mondta az igazgató. – A javulás jele lehet, hogy az előző hónaphoz viszonyítva némi kedvező változás észlelhető.



A nyilvántartásban lévők 27,6 százaléka (7212) részesült munkaügyi ellátásban, 35,9 százalékuk (9375) rendelkezésre állási támogatásra volt jogosult, 0,9 százalékuknak (244) a helyi önkormányzatok folyósítottak rendszeres szociális segélyt.
– A nyilvántartottak 35,6 százaléka, 9286-an sem a munkaügyi központtól, sem az önkormányzattól nem kaptak rendszeres ellátást október végén – mondta Tarrné Törzsök Piroska. – Mégis szerepelnek a rendszerünkben, például egy-egy támogatott képzésben bízva.
A legalább egy éve munka nélkül lévők 8589-en voltak, számuk 4,8 százalékkal haladta meg az előző évit. Az álláskeresők közül 2473 volt pályakezdő: 22 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.  


Csak szezonális volt az élénkülés
A nyilvántartott álláskeresők száma az előző havi adatokhoz viszonyítva mindössze három körzetben (Siófok, Balatonboglár, Tab) emelkedett, míg a többiben mérséklődött.
A tavalyi értékekkel öszszevetve azonban mindegyik körzetben létszámgyarapodás volt tapasztalható. A két végletet a barcsi, valamint a tabi és a siófoki térségek jelentették, az elsőben 11,1 százalékkal, míg az utóbbi kettőben több mint 41 százalékkal növekedett a nyilvántartottak száma. Ebből az is látszik: lejárt a balatoni idénymunkák szezonja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!