Közélet

2010.01.14. 17:10

Nem félünk a medvétől - az se gáz, ha nem jön a gáz

Sem az oroszok gázcsapzáró kénye-kedve, sem egy szokatlan, tartósan mínusz 10 fokot produkáló időjárási helyzet nem veszélyezteti az ország gázbiztonságát.

Kolumbán Tünde

Hazánk gázellátása extrém helyzetben is fenntartható lenne annak köszönhetően, hogy az ország stratégiai tározóiban összesen 1,4 milliárd köbméter, míg a kereskedelmi föld alatti tárolókban 4,1 milliárd köbméter gázt tartalékolnak – derült ki csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet Molnár Csaba kancelláriaminiszter valamint Oláh Lajos, az energiaügyekért felelős minisztérium államtitkára tartottak a Földgázszállító Zrt. siófoki központjában annak apropóján, hogy kormány megtárgyalta és elfogadta a szaktárca jelentését Magyarország földgáz biztonsági készletezéséről, a gázellátás jelenlegi helyzetéről, illetve az ország téli felkészültségéről.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Biztonságban vagyunk
[/caption]

– Magyarországon extrém, az Európai Unióban is szinte páratlan a gázellátási biztonság – jelentette ki a kancelláriaminiszter, aki mint mondta: a tározókban lévő, összesen 5,5 milliárd köbméter gáz a fűtési szezon végéig garantálja a biztonságos gázellátást akkor is, ha importból egy köbméter gáz sem érkezne Magyarországra.



A tájékoztatón elhangzott: ha keleti irányból egyetlen csepp gázhoz sem jutna az ország, a föld alatti tárolókból akkor is 99 millió köbméter földgázt lehetne kinyerni naponta. Viszonyításképpen Molnár Csaba elmondta, hogy hazánk átlagos gázfogyasztása 0 fokos hőmérséklet esetén 52-57 millió köbméter, míg mínusz 10 fokban 72-77 millió köbméter naponta.
Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezetője újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a hazai földgáztárolókban raktározott gázmennyiség ára beépült a fogyasztói gázárakba, így ez a kapacitás már nem kerül plusz pénzébe a fogyasztóknak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha nem jön, az se nagy gáz
[/caption]

Oláh Lajos államtitkár arról számolt be, hogy a szőregi biztonsági gáztároló elkészült, tavaly év végére fel is töltötték 1,2 milliárd köbméter földgázzal. Kész az a stratégia is, amely a válsághelyzetben alkalmazandó intézkedéseket rögzíti, illetve azt a sorrendet, amely egy esetleges havária estén a korlátozható vagy éppen a nem korlátozható fogyasztók sorrendjét tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!