Közélet

2010.03.16. 20:20

A pedagógusok nélkül nem épülhet az ország

Nemzetünk szempontjából stratégiai kérdés a magyar oktatás jóléte – mondta Szászfalvi László Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelölt a csurgói oktatási fórum nyitányaként.

Varga Andrea

– Ma az oktatásügy válságban van – vette át a szót Hoffmann Rózsa, a Fidesz-KDNP frakció oktatási kabinetvezetője. 1014 éves a magyar iskola, és a történelem során mindig bizonyított. Még néhány évtizede is a csodájára jártak. S hiába hoz létre a kormány egymillió munkahelyet, ha az iskolában nem dolgos emberek nevelődnek, így nem lesz, aki tisztes munkával helytálljon.

Hoffmann Rózsa szerint azért jutottunk idáig, mert szolgáltató szerepbe kényszerítették az iskolát, noha annak kultúraközvetítő, értékteremtő és nevelő intézménynek kell lennie, ahol szakemberek szakmai alapon gyakorolják a hivatásukat. Gond, hogy a családokban is eluralkodott a szolgáltatói szemlélet, s mind kevesebb tölti be nevelő funkcióját.



– Vissza kell adni a pedagógus tekintélyét – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. - A munkaidejét meg kell fizetni, a munkáját meg kell becsülni. Az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk: azok is, akik az oktatást irányították, megvetően nyilatkoztak a pedagógusokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!