Közélet

2010.03.18. 17:38

Plakátháborúba fordul a kampány, kapaszkodnak a kis pártok

Órákkal a jelöltállítás határideje előtt még mindig – s egyre nagyobb – bajban vannak a kis pártok Somogyban. Péntek 16 óráig már nem sok idejük maradt.

Balassa Tamás

A kis országos pártok közül kettőnek a jelöltjei három választókerületben izgulnak jelenleg: az Országos Választási Bizottság csütörtökön még vizsgálta a leadott ajánlószelvényeiket. (Somogyban eddig egy, az Internetes Demokrácia Pártja siófoki jelöltjének indulását utasította el az OVB február végén.) A Lehet Más a Politika (LMP) jelöltjeként a 2. számú Kaposvár-környéki választókerületben Felder Frigyes, a 4. számú balatonbogláriban Filák Péter vár az OVB döntésére. Ugyanezt teszi a Magyar Demokrata Fórum (MDF) részéről Géczi Tibor a 3. számú siófoki választókerületben. Esetében a leadott 819-ből meg lesz az elégséges számú, 750 formailag és tartalmilag hibátlan szelvény, tudtuk meg Mészáros Ákostól, a fórum megyei elnökétől csütörtökön.



Az LMP és az MDF mind a hat körzetben tervezte a jelöltállítást, de ez – most már bizonyos – egyik pártnak sem sikerül. Két jóváhagyott jelölt mindenképpen kell azonban ahhoz, hogy területi listát állíthasson egy jelölőszervezet, s ebből kell hét az országos listához. Az LMP-nek meglesz a két somogyi jelöltje, tájékoztatott Kutas Viktor megyei koordinátor, aki szerint a két döntésre váró körzetben nem lehet gond. A párt azonban az utolsó pillanatokig gyűjti az ajánlásokat. Ugyanígy van ezzel az MDF is, akinek nagyon kell a 3-as mellé még egy választókerület. A 6-osban kevés a keményük, az 1-esben és a 4-esben hajráznak.

Somogyban eddig kizárólag – a nem országos, csak a megyében induló – Somogyért Szövetség tudta összegyűjteni három választókerületben, az OVB által is hitelesítetten a szükséges számú ajánlószelvényt. Egyben, a kaposváriban információnk szerint a szövetség abba hagyta a gyűjtést, így Kováts Imre nem lesz képviselőjelölt.

A nagy támogatottságú pártok kivétel nélkül eleget tettek megfogalmazott céljaiknak. A Jobbik a leggyorsabban (február 26.), a Fidesz-KDNP a legnagyobb számban gyűjtötte össze a szelvényeket. Utóbbiak közül Szászfalvi László ajánlásait vizsgálta utoljára az OVB, március 12-én azonban őt is nyilvántartásba vették, s a marcali választókerületben indulhat. Területi listát a területi választási iroda adatai szerint Magyar Szocialista Párt állított leghamarabb, 15 jelölttel március 5-én. Ugyanennyi jelölttel vették nyilvántartásba a Jobbik területi listáját 16-án.

Széltolás és plakátolás a széleken

A korábbi kampányokhoz képest visszafogottak a pártok somogyi jelöltjei, szervezetei a reklámeszközök használatában (e téren az országos kampány is takaréklángon lobog). Nem csoda, hogy a megszokottnál kevesebb panasz érkezett a választási bizottságokhoz: sok jó plakát kis helyen is elfér. Nem ezt tapasztalta az egyik képviselőjelölt: Futó Tibor (Jobbik) tett panaszt, melyben előadta, Gelencsér Attila (Fidesz) plakátjaival felülragasztották az övéit. A választási bizottság a fotódokumentáció alapján azt találta, hogy a szélek kismértékben valóban fedésben vannak, de miután a plakátok elhelyezőjének kilétét nem fedte föl a beadvány, a jogsértés elkövetőjének személye homályban marad. A villanyoszlopok idén is nyerők: egy oszlop, egy jelölt. A leragasztáshoz langaléta alkat, és jó magas int... intolerancia kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!