Közélet

2010.04.23. 18:14

Gyilkos gyermekruhák: rákkeltő színezék, fojtogató zsinegek

Egyre több lesz a zsinór nélküli gyermekruha a boltokban, ezeket ugyanis életveszélyesnek minősítette a fogyasztóvédelmi hatóság egy ellenőrző akció során. Megfojthatják ugyanis ezek a zsinegek a kicsiket.

F. Szarka Ágnes

– Lezárult le egy hathetes, régiós vizsgálatsorozat – mondta Halas Ernőné, a fogyasztóvédelmi hatóság régiós igazgatója. – Azt néztük meg, hogy a ruhák biztonsága megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. A tapasztalataink nagyon rosszak, a régióban 63 ellenőrzést végeztünk és 41 esetben kellett kifogást emelnünk. A termékek 65 százalékánál kellett valamilyen szankciót alkalmaznunk, 37 fogyasztóvédelmi bírságot szabtunk ki, több mint hárommillió forint értékben. A somogyi mérleg 19 bírság, 1,7 millió forint összegben.

A legtöbb probléma a zsinórok hosszát szabályozó műanyag véggel volt. Ezeket egy kisgyermek lenyelheti és akár fulladást is okozhat.
– Több mint húsz termék forgalmazását tiltottuk meg – részletezte a vizsgálat eredményét Halas Ernőné. – Tizennégy esetben pedig köteleztük a forgalmazót a balesetveszély megszüntetésére. Ezért hiányoznak egyre több helyütt ezek a zsinórok.



Laboratóriumi vizsgálatot is kértek egyes ruhadarabok esetében. Öt elemzett összetételből kettőben találtak a szakemberek magasabb azoszínezék mennyiséget. Ez az anyag rákkeltő hatású. – A laborvizsgálattal egyrészt azt ellenőriztük, hogy a feltüntetett nyersanyag-összetétel megegyezik-e a valósággal, másrészt mekkora az azoszínezék mértéke. Megyénkben három termékből egy bukott el az aromás aminok és kettő a nyersanyag-összetétel vizsgálatánál. Nem csak a kereskedőket büntettük, hanem hat esetben a forgalmazóval szemben is szankciót alkalmaztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!