Közélet

2010.04.22. 18:16

Rendőrökkel együtt takarították az erdőt a diákok

Húsz köbméter szemetet szedtek össze csütörtökön a környezetünk tisztaságáért indított akció keretén belül a Sefag Zrt., – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai és Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola diákjai.

F. Szarka Ágnes

A 67-es főközlekedési útra csatlakozó útszakaszt és környezetét, az állami erdőterület mintegy három hektáros részét tisztították meg az illegálisan lerakott kommunális hulladéktól és építési törmeléktől.
– A Sefag Zrt. területén, az erdőkben még mintegy 1500 köbméternyi szemét lehet – mondta Merczel István erdészetpolitikai és ellenőrzési osztályvezető. – Ezt az akciót a Föld napja alkalmából szerveztük és nagy segítséget jelentett az is, hogy a  KVG Zrt. rendkívül jutányos áron szállította el az összegyűjtött, bezsákolt szemetet. A munkában mintegy ötven személy vett részt, akik fontosnak érzik környezetünk tisztaságát.Az együttműködő partnerek a helyszínen emlékeztető táblát is elhelyeznek, ezzel a szöveggel: "Óvja és védje Ön is természetes környezetét! Ne szennyezzük erdeinket hulladékkal! Az erdőterületen a Föld Napja alkalmából az illegálisan lerakott szemetet összegyűjtötték az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Sefag Zrt. munkatársai a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. közreműködésével."
– Reméljük, hogy ez az emlékeztető tábla visszatartja a szemetet elhelyezőket – mondta az osztályvezető.


Nyárfaültetés a Föld napján

Száz nyárfát ültettek el civil kezdeményezésre a Föld napján a Somogyvámost Somogyvárral összekötő út mentén. Csütörtök délután száznál több lelkes helybeli gyűlt össze azért, hogy újra kizöldellhessen a Somogyvámosra vezető út, ahonnan évekkel ezelőtt kellet kivágni az elöregedett nyárfákat. Kohl János somogyvári lakos, a kezdeményezés főszervezője elmondta: a száz kínai nyár csemetét Krisna-völgy adta a köznek. Helyi civil szervezetek tagjai, a völgy lakói, iskolások és más lelkes lakók dolgoztak együtt a nemes cél érdekében. Khol János szerint az akció lehetőség a társadalomban szükséges megújulásra, és a vidék fellendítésére.

Ezek is érdekelhetik