Közélet

2010.05.31. 07:56

Fürdőmentés ezresenként, babócsai küzdelem a gyógyvízért

Gyűjtés kezdődött és egyesület alakult a fürdő megmentésére Babócsán; a kultúrházban telt ház előtt számoltak be a fejleményekről. Mint azt korábban megírtuk, a falu lakói megelégelték, hogy választott képviselőik hagyták ebek harmincadjára jutni a helyi termálstrandot.

Nagy László

Több mint nyolcszáz aláírást gyűjtöttek az újranyitása érdekében, most pedig a falusiak azt is vállalták, hogy pénzzel és társadalmi munkával segítik a létesítmény rendbehozását. A támogatás összegének alsó határa ezer forint, a felső pedig a csillagos ég.Már eddig is sokan adakoztak, s még a nehéz anyagi körülmények között élők is vállalták, hogy a zsebükbe nyúlnak a fürdő megmentéséért. Nagyon sokan felajánlották a pénz mellett a kezük munkáját is. Elhangzott: sürget az idő, hiszen 2011 tavaszán lejár a település vízjogi engedélye. Vízforgató berendezésre ennyi idő alatt nem tud a falu előteremteni több millió forintot. Ehelyett a vizük gyógyvízzé minősítését indítják el, abban az esetben ugyanis vízforgató nélkül is működhet a fürdő. A babócsai melegvíz jelenleg ásványvíz-kategóriás, adottságai alapján azonban nyilvánvalóan megkapja majd a gyógyvíz címkét. Civil kezdeményezésre létrehozták a Babócsai Gyógyfürdőért Egyesületetet, amelynek elnökéül Péter István polgármestert választották.

A babócsai strand több mint ötven éve létezik. Sokan jártak ide a környező falvakból, de szigetvári, nagykanizsai, pécsi látogatói is voltak. A múlt század közepén találtak rá a termálvízre, s 1958-ban épült meg a termálfürdő. A zárt medencének köszönhetően télen is látogathatták a gyógyulást keresők.

A fürdőt két termálkút táplálja; az alkáli hidrogén-karbonátos termálvíz jó hatással van az izületi, reumatikus, gerincbántalmakban, nőgyógyászati betegségekben szenvedők gyógyítására, töréses betegségek utókezelésére, gyógyítására. Ivókúraként pedig hatásos a gyomorbántalmakra is. 2006-ban még több mint tízmillió forintot költöttek a fürdő fejlesztésére, majd 2008 közepén a vízforgató berendezés hiánya miatt lakatot tettek rá.

Ezek is érdekelhetik