Közélet

2010.05.05. 07:08

Százmilliókban lubickolhatnak a somogyi fürdők

Három somogyi létesítmény összesen több mint egymilliárd forintból teheti versenyképesebbé magát.

F. Szarka Ágnes, Nagy László

Félmilliárdos fejlesztésre készülnek az igali gyógyfürdőben. A Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács az összeg felét szavazta meg támogatásként. A város vezetőjének reményei szerint szeptember végén, október elején indulhat a beruházás.

– Az önkormányzat és az Igal fürdő Kft. közösen pályázott és nyerte el a támogatást – mondta Jakab József, Igal polgármestere. – A fennmaradó összeget hitelből teremtjük elő. Az önkormányzatunk külön nem tudja támogatni a gyógyfürdőt, annak el kell tartania önmagát, számításaink és az üzleti terv szerint tíz év alatt tudja kitermelni a költségeket. 2002-től összesen egymilliárd forintot kötöttünk a termálfürdőre, melyből csak 265 millió volt támogatás. A többit saját forrásból és hitelből oldottuk meg. Mivel az önkormányzat egyedüli tulajdonosa a kft.-nek, így évek óta nem vettünk ki osztalékot, hanem visszaforgattuk.

A beruházás első lépéseként új öltözőket és egy új fedett fürdőt építenek. Ebben látvány-, gyermek-, pezsgő-, és kiúszó medence kap helyet. Bővül a gyógyászati rész és elkészül majd egy szaunasziget. Nagyobb lesz a pihenőtér, és egy új étterem is várja a vendégeket. A jövő évi szezonra elkészülhet a fürdőfejlesztés.

– A piac rákényszerít bennünket, hogy a gyógyászati rész fejlesztése mellett bővítsük a wellness-szolgáltatásokat is – ecsetelte Jakab József. – Hiába kiváló az igali gyógyvíz, lemaradunk az ország számos élményfürdője mögött. A vendégek számát csak így lehet növelni.

Jakab Józseftől megtudtuk azt is, hogy tőkeerős befektetőt várnak a szálló üzemeltetésére, aki lát fantáziát a gyógyfürdőben, a gyógyturizmusban.

A nagybajomi fürdő fejlesztésre 450 millió, a szállodára több mint 282 millió forintot nyertek. Ez a költségeknek a fele. A önerőt saját pénzügyi forrásokból és bankhitelből kívánják biztosítani.

– Olyan, a családok számára vonzó wellness-komplexumot képzeltünk el Nagybajomban, ami a régióban is egyedülálló szolgáltatásokat biztosít – mondta Fedoszov Oleg, a Timax Kft. kisebbségi tulajdonosa. – Terveink szerint 2011-ben megnyithatjuk az új fürdőt és szállodát.

A hotel nyolcvan szobájában és apartmanjában egyszerre több mint kétszáz ember pihenhet. Az épület fűtésére geotermikus, a termálvíz hűlési energiáját használják majd. Ez kellemes klímát és gazdaságos üzemeltetést eredményez. A természeti és környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével alakítják ki a szennyvíztisztító rendszert is. Az egyetlen meglevő termálkútból 43-46 fokos víz tör fel, de a kapacitás bővítése érdekében egy új kutat is fúrnak.



Nagyatádon a szerkesztőségünk munkatársától értesültek arról, hogy sikerrel járt a pályázatuk; ennek visszaigazolása még nem jutott el hozzájuk – tudtuk meg Ormai István polgármestertől. Ők 210 millió forintos fürdőfejlesztésre készülnek, s a költségek felét hozza meg számukra a nyertes Európai Uniós pályázat. A pénzből a városközpont gyógyfürdője alakulhat át látványosan, de fontos fejlesztésekre kerül sor a városszéli nagystrandon is. Az új termálkút pedig nemcsak a strandot és a tervezett szállodát látná el melegvízzel, hanem Nagyatád több intézményét is. A 210 milliós költség felét a város fizeti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!