Közélet

2010.05.14. 18:00

Ülésrend: államtitkár lesz a csurgói polgármester-lelkész

A kilenc somogyi közül a kereszténydemokrata Szászfalvi László kaphatja a legnagyobb feladatot.

Balassa Tamás

Megtartotta alakuló ülését pénteken tizenhárom somogyi vagy itteni listáról mandátumot kapott képviselő részvételével az új Parlament.

Sólyom László köztársasági elnök nyitóbeszédében kifejtette: a kormányzás az elmúlt időben a rendszerváltás előtti időkhöz hasonlóan elfordult a jótól. Sólyom László a radikálisokra utalva, de általánosságban elmondta: minden képviselőt egyenlő legitimáció illet, de mentelmi jog nem védhet gyűlöletre uszító képviselőt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megtartotta alakuló ülését az új Parlament
[/caption]
Péntektől ügyvezető kabinetként folytatja a Bajnai-kabinet, egészen addig, amíg a győztes pártszövetség a kétharmados parlamenti többséggel kormányt alakíthat. Ezt Orbán Viktor (Fidesz) vezeti majd.

A parlamenti alakuló ülés előtti napig lázasan folytak az öt párti egyeztetések a bizottsági helyek elosztásáról. A korábbi 18 bizottság helyett – melyek az Országgyűlés honlapjának tanúsága szerint csütörtökön megszűntek – 19 bizottság alakul. Az ezekről szóló megbeszélések nem voltak vitamentesek. A pártok többféle alkalmi koalícióban hozták egymást helyzetbe, nem ritkán nehézbe.

Különösen néhány jobbikos bizottsági jelölés, köztük a nemzetbiztonsági elnöki okozott visszatetszést például a szocialistákban. A tárgyalások még csütörtökön is gőzerővel folytak, így pénteken sok képviselő még nem tudta, milyen népképviseleti feladatokkal tölti ideje nagy részét az elkövetkező négy évben.

A feladatok elosztása nagymértékben meghatározza egy képviselő lehetőségeit. Még az egyéni választókerületi honatyák munkáját sem csak a helyi értékű eredmények alapján ítélik meg. A bizottságok közül sokkal látványosabban lehet tenni – és ez által szerepelni – a gazdaságiban, a foglalkoztatásiban vagy az önkormányzatiban, mint például a kulturálisban vagy a környezetvédelmiben.

Utóbbit fogják fenntartható fejlődési bizottságnak nevezni, s témáinak töredékével lehet csak bekerülni a legkedveltebb bulvárhírek közé. Bezzeg a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsággal, bár a nemzeti ügyek nem ott dőlnek el, bízvást címlap sztorikat lehet majd gründolni, elég, ha csak a nemzeti radikális szárny „folyamatban lévő” ügyeire gondolunk.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A megválasztott képviselők a nemzeti lobogó előtt tették le esküjüket
[/caption]
A Fidesz-MPSZ és a KDNP két, összesen 263 tagú frakciójában volt értelemszerűen a legnehezebb jó helyeket megcsípni a bizottságokban. A kilenc somogyi közül – köztük az országos listás Rubovszky Györggyel – a szintén kereszténydemokrata Szászfalvi László kapthatja a legnagyobb feladatot. A csurgói polgármester-lelkész a Semjén Zsolt pártelnök-miniszterelnök-helyettes nevével fémjelzett egyházügyek területén kaphat államtitkári feladatot.

A Fidesz-frakcióban a népszerű önkormányzati és területfejlesztési bizottságban kaphat feladatot Gelencsér Attila, a somogy megyei közgyűlés elnöke. Ide a párttársai részéről hatszoros túljelentkezés volt, ami a képviselő szerint a terület fontosságát jelzi.

– Az aprófalvas településszerkezetű Somogy számára fontos, hogy az emberek boldogulását az önkormányzatokon keresztül is segíteni tudjuk – mondta az alakuló ülés szünetében Gelencsér Attila. – A területfejlesztés eszközeivel a munkahelyek megőrzését, a megélhetést támogathatjuk.

A Fideszes képviselő számára felemelő érzés volt somogyiként esküt tenni a magyar Országgyűlésben. A rendszerváltozáshoz fogható történelmi pillanatban a történelmi felelősséget is érezte Gelencsér Attila, aki azokra a tíz- és százezrekre gondolva mondta az eskü szövegét, akik most számítanak rájuk.

Somogyi képviselők várható parlamenti és pártpolitikai feladatai

– Nem a kormánynak lesz képviselője Somogyban, hanem a somogyiaknak az Országgyűlésben – ígérte Gelencsér Attila, akivel – bár nagyrészt somogyvári családja csak a televízión keresztül figyelhette őt – mindvégig ott voltak a Parlamentben szülei, szerettei.

A választások után háromtagúra fogyatkozott somogyi szocialista képviselőcsoportból Kolber István volt fejlesztési és felzárkóztatási minisztert, későbbi kutatás-fejlesztési államtitkárt kérdeztük. A képviselő az önkormányzati és területfejlesztési bizottságban szeretne munkálkodni, ahol a 2002 utáni ciklusban dolgozott. Az innováció, a kutatás-fejlesztés, a lakásügy állnak közel hozzá. A legutóbbi négyéves intervallumban oktatási-tudományos ügyekkel foglalkozott.A somogyiak, bár a második legnépesebb frakció tagjaként az ellenzék vezérpártját erősítik, egy erősen megtépázott baloldal munkájában vállalhatnak szerepet. Az utóbbi időben nem lehetett hallani a hangjukat, a csütörtöki somogyi elnökségi ülésen színt vallottak. Azt támogatják, hogy alulról-felfelé történő teljes tisztújítás legkésőbb az őszi választások után megtörténjen. Ha őszig kell várni, akkor viszont azt kívánják, hogy addig ne a mostani elnökség, hanem ideiglenes ügyvivő testület vezesse a pártot. Miután ez vélhetően az alapszabállyal nem összeegyeztethető, a nyári teljes tisztújítás mellett lennének a somogyi szocialisták.

Pősze Lajos a Jobbik somogyi listájának vezetőjeként nyert mandátumot. A fővárosi politikus pártja frakcióvezető-helyetteseként kap lehetőséget a Parlamentben. A bizottsági feladatáról az alakuló ülés délutánján nem sikerült szót váltanunk a párt matematikus szakmapolitikai igazgatójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!